Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Därför kan antioxidanter förvärra cancer

Forskare i Göteborg har hittat en mekanism som gör att antioxidanter kan påskynda utvecklingen av lungcancer. Fynden publiceras i tidskriften Science Translational Medicine. 

Annons:

Det har tidigare funnits hopp om att antioxidanter, till exempel vitamin C och E, skulle kunna användas för att förebygga cancer. Men kliniska studier har gett blandade resultat, där några till och med pekat på att antioxidanter kan öka risken för cancer, enligt forskarna bakom den aktuella studien.

Nu har de funnit en möjlig förklaring till hur intag av antioxidanter skulle kunna leda till en sådan riskökning.

Forskarna gav låga doser av vitamin E och antioxidanten acetylcystein i maten till möss med tidiga stadier av lungcancer. Detta påskyndande utvecklingen av tumörerna och gjorde att mössen dog snabbare, jämfört med djur som inte fick antioxidanter.

Vidare sågs en minskad aktivitet av det tumörbromsande proteinet p53 bland de möss som fått extra antioxidanter.

Enligt forskarna antyder resultaten att personer med hög risk för att ha små ännu icke-diagnostiserade lungcancertumörer – främst rökare –  bör undvika att ta extra antioxidanter.

Läs abstract till studien:

Kommentarer