Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Lediga jobb
  • Logga in

Svenska forskare har upptäckt en mekanism som kan vara avgörande för att spermien ska kunna befrukta ägget. Bild: Thinkstock

Kvinnohälsa

Nyupptäckt bindningsplats kan avgöra befruktning

Bindningsplatsen verkar vara avgörande för om spermien ska kunna befrukta ägget, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Current Biology. 

Annons:

Hur det går till när könscellerna smälter samman har länge intresserat forskarna. Ett genombrott kom för två år sedan när äggcellsproteinet Juno, som är central vid befruktning, avslöjades. 

Och nu har forskare från Karolinska institutet tillsammans med brittiska forskare upptäckt Junos särskilda bindningsplats som kartlagts i en tredimensionell proteinmodell med hjälp av röntgenkristallografi. Det handlar om en specifik region på äggcellsproteinet som spermien fäster till innan den förenas med kvinnans äggcell. 

Inbindningen är troligtvis en evolutionär kvarleva som är avgörande för däggdjurs befruktning, skriver forskarna. I sina försök visar de exempelvis att spermier inte kunde fästa till Juno om bindningsplatsens struktur förändrades.

Enligt artikelförfattarna kan deras fynd möjligtvis ligga till grund för hormonfria preventivmedel som verkar genom att hindra könscellernas sammansmältning.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Vad tycker du om "Syrror"?
Bra, jag vill se mer
Dålig, det var första och sista avsnittet
Har inte sett, men nu tänker jag göra det
Har inte och tänker inte titta
free polls

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar