Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

E-cigaretter är inte läkemedel

E-cigaretter som innehåller en viss mängd nikotin ska inte betraktas som läkemedel, enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen.

Annons:

Därmed krävs inte tillstånd från Läkemedelsverket för bolag som vill sälja e-cigaretter.

Frågan hamnade på Högsta förvaltningsdomstolens bord sedan ett företag som säljer e-cigaretter överklagat en dom från kammarrätten som gav Läkemedelsverket rätt att stoppa försäljningen. Enligt kammarrätten omfattas e-cigaretter och påfyllnadsvätskor som företaget sålt på nätet av bestämmelserna för läkemedel, vilket innebär att det krävs tillstånd från Läkemedelsverket.

Högsta förvaltningsdomstolen gör bedömningen att e-cigaretters funktion vid normal användning inte kan anses utgöra läkemedel och upphäver därmed Läkemedelsverkets beslut. Men på Läkemedelsverket är man inte besviken.

–  Nej, vi ser det inte på det sättet. Det är bra att vi fått ett klargörande så att vi vet vad som gäller, säger Elin Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket.

Relaterat material
E-cigg prövas i högsta instans

Kommentarer

  • Agneta Berglöw 2016-02-18 08:18:33

    Skrämmande slutsats av Högsta förvaltningsdomstolen;vid "normal"användning av e-cigaretten. Så nu verkar det då vara fritt fram för detta företag i Malmö att importera allsköns e-cigaretter o sälja över disk o framförallt via nätet. Innehållet i e-cigaretten är ju nikotin o en herrans massa andra synnerligen ohälsosamma komponenter som dras ner i lungorna. En stor målgrupp o användare är ungdomar som säker surfar på att det verkar harmlöst att använda e-cigaretten. Det finns väl ingen normal användning av vare sig e-cigaretter eller för den delen vanliga cigaretter. TOBACCO ENDGAME 2025.Vad säger minister Gabriel Wikström om detta.Han verkar ju vara tårna annars kring att minska rökning i Sverige radikalt.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar