Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Lediga jobb
  • Logga in

Vetenskap

Fuskande forskare försvunnen

En forskare vid Uppsala universitet har gått under jord sedan omfattande forskningsfusk avslöjats. Nu riskerar forskaren att bli av med sin doktorstitel.

Annons:
Universitetshuset, Uppsala universitet.
Bild: Tommy Westberg

Fusket har upptäckts i en doktorsavhandling som lades fram för snart tre år sedan vid Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning, UNT.

– Det måste vara första gången som en person som disputerat hos oss riskerar att få sin doktorsexamen tillbakadragen på grund av omfattande uppsåtligt fusk, säger professor Johan Tysk vid Uppsala universitet, till UNT.

Fusket började rullas upp när läsare hörde av sig till en tidskrift med frågor kring bilderna i en av de uppsatser som ingick i avhandlingen. Det diskuterades även på en hemsida.

Men när universitet tillsatte en utredning friades forskaren från misstankarna. Nu däremot har den oberoende Centrala etikprövningsnämnden kommit fram till att det visst handlar om fusk. Flera av de anmälda uppsatserna bör dras tillbaka, anser nämnden.

Efter disputationen fortsatte forskaren sin karriär i USA hos en Nobelpristagare i medicin 2011. Men så snart misstankarna blev kända gick forskaren under jorden.

Vare sig Uppsala universitet eller Upsala Nya Tidning har lyckats få kontakt med forskaren. Spåren slutar i ett laboratorium i USA.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Vad tycker du om "Syrror"?
Bra, jag vill se mer
Dålig, det var första och sista avsnittet
Har inte sett, men nu tänker jag göra det
Har inte och tänker inte titta
free polls

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier

Våra utbildningar