Hyrläkaren har jobbat för Landstinget Gävleborg vid några tillfällen. Förra året var han på en hälsocentral i länet under två veckors tid. Då hände något som gjorde att landstinget retroaktivt tittade närmare på hur mannen skött sitt uppdrag. Journalanteckningarna avslöjade 26 fall där läkaren bedömdes ha handlat felaktigt eller tveksamt.

– De flesta är inga allvarliga fel utan sådant som varje läkare gör någon gång. Men att en läkare gör så många på så kort tid är anmärkningsvärt, säger Börje Svenson, chefläkare i primärvården vid Landstinget Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Det som gav upphov till granskningen var att läkaren inte undersökte en patient som kom in med stroke-symtom. Först efter en och en halv timme larmades ambulans på initiativ av sjuksköterskor. Patienten visade sig ha en blödning i hjärnan och dröjsmålet påverkade inte tillståndet, men händelsen är ändå allvarlig, menar landstinget.

Hyrläkaren är nu anmäld till Socialstyrelsen för riskbeteende. Han har tidigare prickats för felbehandling och anmälts för diskriminering i andra län. Han får inte några fler uppdrag i Gävleborg.