Tidigare i veckan kom beskedet från Region Skåne: avtalet med Läkargårdens läkarpraktik i Ängelholm sägs upp. En strömlös klinik och personal utan lön blev droppen. Regionen anser att läkarpraktiken har brustit och att det direkt påverkar patienternas säkerhet.

Läkargårdens vd Martin Wikström tänker överklaga beslutet. Han hävdar att det avtal som har sagts upp är gammalt och ersattes av ett nytt. Regionen ska alltså ha sagt upp fel avtal, enligt Martin Wikström, som därför tänker fortsätta fakturera regionen för verksamheten.

– Avtalet som Region Skåne sa upp i veckan var det som sades upp redan 2008. Vi kan inte få ett avtal uppsagt som redan var uppsagt sedan tidigare.

Tidigare i år listade Region Skåne om alla Läkargårdens patienter till andra vårdcentraler på grund av oklarheter kring hyreskontraktet. Regionen fick sedan fel i förvaltningsrätten och fick lista tillbaka patienterna till Läkargården. Nu hoppas Martin Wikström få rätt igen.

Martin Wikström anser att alla brister som Region Skåne har påpekat hos Läkargården beror på att regionen avlistade klinikens patienter på felaktiga grunder.

– Hade Region Skåne inte avlistat våra patienter hade det här aldrig hänt. De arbetsmiljöproblem som har påtalats fanns inte innan dess. Personalen har hamnat i en fruktansvärd situation.

Har ni som driver Läkargården något ansvar i detta?

– Vi har försökt driva verksamheten vidare, men det är svårt när vi har att göra med en avtalspart som gör allt för att ha ihjäl verksamheten. Region Skåne bär ansvaret för den här situationen.

Ni har alltså inte agerat fel alls, menar du?

– Vi har inte gjort annat än att försöka överleva. Jag förstår att det låter konstigt och att det är svårt att greppa. Det är helt ofattbart att ett landsting agerar på det här sättet. Jag kommer aldrig, aldrig släppa det här. Regionen kan aldrig mörka sanningen.

Dagens Medicin har sökt Karin Christensson, Region Skånes hälso- och sjukvårdsdirektör, för en kommentar.