Det så kallade Doroteaupproret verkar ha spritt sig, enligt SVT:s Västerbottensnytt. Demonstranter i de fyra nordligaste länen har gått samman för att protestera mot nedrustningen av akutsjukvården.

– Nedrustningen av sjukvården är skamlig och det är fruktansvärt att folk ska behöva dö för att landstingen ska spara pengar, säger demonstranten Birgit Lindberg till Västerbottensnytt.

Hon bor mellan Arvidsjaur och Arjeplog och oroas över att det inte finns någon akutkirurgi i Kiruna. I Arjeplog finns inte någon akutjour och i Arvidsjaur finns ingen läkare. Birgit Lindberg tycker att protesterna mot de indragna akutsjukvårdsplatserna och ambulansen i Åsele, det så kallade Doroteaupproret, är helt rätt.

Nästa vecka ska invånare från de kommuner som drabbats av indragningarna mötas i Arvidsjaur för att organisera sig tillsammans.

– Jag känner stor ilska över dagens situation där det är vi som bor i glesbygd som ska behöva lida för nerdragningarna. Bra och säker sjukvård för alla, även för oss som bor i glesbygd, måste få kosta, säger Birgit Lindberg till Västerbottensnytt.