Miljönämnden i Mora och Orsa har utnämnts till Årets förvillare 2011 av Föreningen vetenskap och folkbildning. Motiveringen är att politikerna har bortsett från vetenskaplig kunskap om elöverkänslighet, som föreningen anser vanligen är psykosomatisk.

– Vi förnekar inte att människor lider, men vetenskapligt sett kan inte åtgärder som att rikta om mobilmaster hjälpa mot den här problematiken, säger Martin Rundkvist, föreningens ordförande, i ett pressmeddelande.

Det var i november som miljönämndens ordförande ställde sig positiv till ett förslag om en ”strålningsfri zon” i kommunen för att tillmötesgå en man som hävdade att utbyggnaden av mobilnätet försämrade hans hälsa.

Mer positivt inställd är Vetenskap och folkbildning till tv-programmet Hjärnkontoret, som utses till årets folkbildare 2011 för sin ”utmärkta vetenskapsbevakning riktad till barn”. Programmet beröms för att under sina 16 år i rutan ha hjälpt till att fostra ”hela dagens generation av studenter och unga forskare vid landets högskolor”. Dagens Nyheters vetenskapsreporter Karin Bojs och podradioprogrammet Skeptikerpoden får hedersomnämnanden.