onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjuksköterskor fattas i hela landet – men få regioner kan definiera hur stort behovet är

Bemanning

Bristen på sjuksköterskor hotar att urholka landets sjukvård. Trots det är det få regioner som vet exakt hur stor bristen är, och hur många som skulle behöva anställas.

Den svenska förlossningsvården

Barnmorskeförbundet välkomnar kvalitetsmått för förlossningsvården

Kvinnohälsa

Svenska barnmorskeförbundet är positivt till att svensk förlossningsvård ska få en nationell plan med tydliga mål och krav på kvalitet. – Det är något som vi efterfrågat länge, säger ordföranden Eva Nordlund.


Förlossningsvården ska styras mer av staten


Sjuksköterskor börjar behandla vid dystoni

Neurologi

I Uppsala kommer tre sjuksköterskor i vår att kunna behandla patienter med muskler som ofrivilligt krampar. Samtidigt som sjuksköterskorna breddar sin kompetens avlastas neurologerna.

Gästkrönikan

”Ibland tappar patienter sitt Ritalin på biblioteket”

Debatt

Adel Abu Hamdehs paranoia slår till när en patient som har ett beroendeframkallande läkemedel förskrivet ringer till mottagningen och berättar att medicinen tagit slut i förtid.

Här hittar du alla våra gästkrönikor
Medicinska nyheter – referat av vetenskapliga studier

Nytt bud om antikroppar efter bivalent booster

Infektion

Två nya studier i New England Journal of Medicine kommer nu med nya besked om att de senaste uppdaterade bivalenta påfyllnadsvaccinerna mot covid-19 verkligen kan vara bättre än påfyllnadsvaccin av originaltyp.


Infektion
Skydd från näsantikroppar mot corona verkar hålla i sig

Infektion
Långtidsbesvär minskade med tiden efter mild covid-19

Personnytt

Hon är Sörmlands nya smittskyddsläkare

Personnytt

Region Sörmlands nya smittskyddsläkare hann knappt bli biträdande innan hon tar steget till ordinarie. Nu ser Malin Enarsson fram emot att ta vara på erfarenheterna av pandemin.


Stopp för många hemtjänstföretag


Små förändringar i antalet lex Maria-anmälningar – Ivo utesluter inte underrapportering

Patientsäkerhet

Antalet anmälningar om brister i sjukvården enligt lex Maria minskade förra året. Samtidigt ökade antalet lex Sarah-anmälningar något, visar siffror från Ivo. Avdelningschef Peder Carlsson noterar att siffrorna är betydligt lägre än antalet ärenden som försäkringsbolaget Löf får in.

Tre år med covid-19

Efter tre år av pandemi – ännu vet ingen hur många som har postcovid i Sverige

Infektion

Tre år in i pandemin är det oklart hur många som har postcovid i Sverige. Rehabiliteringen är spridd på olika slags mottagningar. Och nationella behandlingsriktlinjer saknas.

Brist på läkemedel

Lif: ”Höga sanktionsavgifter kan leda till hamstring av mediciner”

Läkemedel

Förslaget att läkemedelsbolag kan få böta uppåt 100 miljoner kronor om man inte i tid informerar om slutsålda läkemedel, får hård kritik av branschorganisationen Lif.


Läkare gick undercover som sjuksköterska – fick till nya rutiner på krisande klinik

Arbetsmiljö

En auskulterande överläkare, ett nytt rondsystem och en vit tavla. Så gick avdelning 62 på Mora lasarett från ledningskris till fullbemanning – mitt i brinnande vårdkris.

Ivos tillsyn av akutsjukhus

Örebros svar efter Ivo:s kritiska tillsyn – så ska sjukhuset förbättras

Patientsäkerhet

Lättvårdsavdelning, vårdplatsutskott och kliniska farmaceuter. Det är några de lösningar Örebro Universitetssjukhus presenterar i sitt svar på Ivo:s hårda kritik under den nationella sjukhustillsynen.

Regioner: Ivos viteshot verkningslösa

Patientsäkerhet

Ivos hot om viten kan ha spelat ut sin roll. Det anser Kjell Norman, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västernorrland. ”Vi fick besked från Ivo i går om att de i går ännu inte tagit beslut om utdömande av vitet på 15 miljoner kronor”, säger han.


Sofia Wallström: ”En nivå ovärdig svensk sjukvård”

Prostatacancer