Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utredare: För tidigt att föreslå ändringar kring smittskydd

Juridik

Det är för tidigt att föreslå några lagändringar kring extraordinära åtgärder i smittskyddslagen. Det konstaterar utredare Lars Hedengran i sin delredovisning.


Dyra garantiavtal tecknas – utöver ramavtal

Bemanning

Nyligen tecknade Region Jämtland Härjedalen så kallade garantiavtal med två olika bemanningsbolag. Det trots att de redan har ramavtal med bolagen om sjuksköterskor.

Hård kritik mot garantiavtal: ”Olyckligt och kostnadsdrivande”

Juridik

Garantiavtalen riskerar att urholka nyttan med det nya regiongemensamma avtalet för hyrpersonal. Det menar Stefan Petersson, projektledare för upphandlingen vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Innehåll från Närhälsan Västragötalandsregionen

Jobbet som allmänläkare i Dalsland gav flera nya dimensioner i livet

Innehåll från Närhälsan Västragötalandsregionen

Macchiarinirättegången

Åklagarna yrkar på minst fem års fängelse

Juridik

Klart över fem års fängelse. Så ser åklagarna på straffvärdet för de gärningar de anklagar kirurgen Paolo Macchiarini för, när rättegången gått in i slutfasen. Änkan efter en av hans patienter vittnade om att hennes make gick med på ingreppet då det beskrevs som ”enda alternativet”.

Plaststrupe beskrevs som ”enda alternativet”

Juridik

Rättegången mot Paolo Macchiarini går in i sin slutfas. Under dagen hölls de sista förhören med en tidigare verksamhetschef på Karolinska och med den första patientens änka. Hennes make ska ha gått med på ingreppet eftersom det beskrivits som ”enda alternativet” för honom.

Kjell Asplund: ”Macchiarini hade personligt ansvar”

Juridik

I ett vittnesförhör i dag under Macchiarinirättegången framhöll utredaren Kjell Asplund att Paolo Macchiarini hade ett personligt ansvar för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som genomfördes på Karolinska universitetssjukhuset.


”Det är upp till oss att bringa tvivel”

Macchiarinimålet: Ytterligare en läkare misstänktes för brott

Macchiarini: Normalt att misslyckas i början

Macchiarini bryter tystnaden

Åklagarna: ”Ingreppen var olagliga och livsfarliga”

Nu startar rättegången

SVT-dokumentär avvisas som bevis i Macchiarinimålet

Detta har hänt i Macchiariniaffären

Gästkrönikan

”Klart att det finns en riktig läkare ombord”

Gästkrönika

När en medresenär på färjan får andningsproblem tvingas Adel Abu Hamdeh erkänna att han tillhör den specialitet som inte kan något om människokroppen.

Medicinska nyheter – referat av vetenskapliga studier

Onödigt att skära i vissa bisköldkörtelsjuka

Kirurgi

Det finns inga kliniska vinster med att operera bisköldkörtlar med en lindrig överfunktion, visar en randomiserad studie där svenska patienter ingår.


Tidsfönster för ätande floppar vid fetma

Vaccin visade viss effekt mot gonorré

Blodtryckseffekt av njurdenervering håller i tre år

KBT hjälpte patienter med förmaksflimmer

Studie stöder teori om att inflammerad blindtarm kan läka själv

Guldpillret – dags att nominera

Dags att nominera till Guldpillret

Utmärkelser

Hallå alla som har gjort något riktigt bra förbättringsarbete på läkemedelsområdet. Nu är det dags att börja formulera sin nominering till Guldpillret 2022. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor.

Tillgänglighetsdelegationen

Skärpt vårdgaranti välkomnas av läkarna

Politik

Tillgänglighetsdelegationens förslag om kortare tidsgränser inom vårdgarantin får tummen upp både av Sjukhusläkarna och Distriktsläkarföreningen.

Utredning sågar vårdgarantin

Politik

UPPDATERAD När Tillgänglighetsdelegationen lämnar över sitt slutbetänkande till regeringen är domen hård. Ska köerna bort måste fokus ändras.

special: lungmedicin

Vård vid lungfibros ska bli jämlik

Luftvägarna

Patienter med lungfibros ska få bättre och mer jämlik vård. Det är förhoppningen när experter nu börjar ta fram ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för diagnosen.

Många inhalerade fel trots utbildningsinsats

Luftvägarna

Färre kol-patienter använde sina inhalationsläkemedel felaktigt efter en korrigerande insats i en svensk studie. Men andelen låg ändå kvar på en relativt hög nivå efter ett år – delvis för att tidigare felfria patienter gjorde nya fel.

Arbetsmiljö

Här saknas barnmorskor till 1 900 födslar

Kvinnohälsa

Bristen på barnmorskor på förlossningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö är akut. Trots stora ansträngningar har verksamheten inte lyckats rekrytera efter massuppsägningarna.


Dödsdömde Djalalis advokat kräver ny rättegång

Politik

Försvarsadvokater för den i Iran dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali kräver att rättegången mot honom görs om. Myndigheter hotade med att avrätta den spiondömde Djalali på lördagen.

Amnesty: Svensk-iranske forskaren hålls som gisslan

Politik

Den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls som gisslan av Iran. Landet försöker genom hot om avrättning få Belgien och Sverige att göra eftergifter i två fall som gäller före detta iranska tjänstemän, enligt Amnesty.


Svensk-iraniers avrättning kan skjutas upp

KI försöker stoppa avrättning

Iran utesluter fångutbyte för svenskiranier

Avrättning planerad för svensk-iransk KI-forskare

Metoo

Kvinnliga studenter mest utsatta

Arbetsmiljö

Under metoo vittnade kvinnliga akademiker i ett upprop om trakasserier och rena övergrepp. Nu presenteras den första breda kartläggningen av sexuella trakasserier i universitets- och högskolevärlden.

Sömnapné

Från 40 till 774 dagars väntan på c-pap – skillnaderna har ökat

Luftvägarna

Pandemin och kritiska problem med andningsapparater har blivit tuffa utmaningar för vården av sömnapné. ”Det är inte jämlik vård helt enkelt”, säger Jenny Theorell-Haglöw, ansvarig för statistiken. Foto: Getty Images, Staffan Claesson


Boxar med sömnapnékit kapar väntetid

Athenapriset – dags att nominera

15 år med Athenapriset – från klamydiatest till artrosskola

Utmärkelser

Athenapriset fyller 15 år – i dag onsdag den 27 april startar nomineringstiden för Sveriges största pris för forskning och innovationer som kommit till genom samverkan mellan sjukvård, akademi och näringsliv.


Lista: Så fördelas specialistbevisen sedan 1970

Arbetsvillkor

Dagens Medicin har gått igenom hur specialistbevisen fördelar sig under åren. Uppgifterna kommer från Socialstyrelsen.


De hjälper hyperventilerande patienter att andas rätt

Luftvägarna

I pandemins spår är det fler patienter än vanligt som har problem med hyperventilation. Men med rätt diagnos och andningsträning kan problemen avhjälpas hos många, enligt en sammanställning från Linköping.

E-hälsomässan Vitalis

Gnissel i Gävleborgs triagemotor

Digitalisering

Införandet av triagemotorn har inte varit en dans på rosor. Det framgick när Region Gävleborg berättade om den och Min vård Gävleborg under flera föreläsningar på Vitalis.

Digital mässa tar åter fysisk form

Digitalisering

I dag, tisdag, går e-hälsomässan Vitalis åter av stapeln i Göteborg. Efter två heldigitala år blir det än en gång fysisk trängsel på Svenska Mässan, bland annat för att fira en omtalad tioåring.


Fortsatt väntan på Socialstyrelsens väntetider


Läkemedelsverket adresserar primärvården om klimakteriebehandling

Kvinnohälsa

Efter 20 år har Läkemedelsverket uppdaterat sin behandlingsrekommendation om hormonbehandling i klimakteriet. ”Om allmänläkare vill ta på sig att behandla kvinnor med klimakteriebesvär vill vi ge dem ett instrument för att underlätta”, säger Viveca Odlind som lett expertgruppens arbete.

Vårdförbundet kongress 2022

Förbundet ser över chefers plats i facket

Arbetsvillkor

För att hindra att cheferna vänder sig till andra fackförbund och för att hänga med i tiden vill förbundsledningen att Vårdförbundets stundande kongress ändrar på delar av organisationen.

Kartläggning

Här har nätläkarbolagen vuxit – från 2 till 46 vårdcentraler

Allmänmedicin

Doktor.se var först av de traditionella nätläkarbolagen med en fysisk vårdcentral. Sedan 2020 har utvecklingen gått snabbt – men nästan bara i landets södra halva.


Regionerna skruvar upp sitt skydd mot cyberangrepp

Digitalisering

Det har blivit ökat fokus på cyberattacker mot vården. Kriget i Ukraina underblåser hotbilden. Nu ser regioner och andra vårdgivare över sin it-säkerhet.

Okänd barnhepatit

Fler svenska fall av okänd barnhepatit

Infektion

Folkhälsomyndigheten har fått rapporter om sammanlagt nio fall av misstänkt akut hepatit bland barn av okänd orsak.