Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Genanalyser rekommenderas vid bröstcancer

Kvinnohälsa

Det medicintekniska produktrådet vid Sveriges Kommuner och Regioner ger ett positivt utlåtande för två så kallade genexpressionstester som används för att skatta återfallsrisk vid bröstcancer.

Julkalender 2021

Upplåst för läsning under hela december
Här samlar Dagens Medicin några av de mest läsvärda artiklarna från året som gått.


Så säger forskningen om nattjobb

Arbetsmiljö

Nattscheman bör inte ha fler än tre nätter i rad och ge återhämtning på minst elva timmar. Det är några av de råd som 15 nordiska forskare ger.

Löner

Två kvinnliga regiondirektörer toppar löneligan

Ledarskap

De tre regiondirektörer som tjänar mest är högre betalda än statsministern och två av dem är kvinnor. De kvinnliga regiondirektörerna tjänar i genomsnitt mer än männen, visar en stor kartläggning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Medicinska nyheter

Extra kirurgi ger vissa längre liv vid svår äggstockscancer

Cancer

En andra vända med kirurgi förlänger överlevnaden för en del kvinnor som får återfall i äggstockscancer. Det visar en ny randomiserad studie.

I pandemins spår

Pandemin har slagit hårt mot personalens psykiska hälsa

Arbetsmiljö

Över 30 procent av screenad vårdpersonal i Östergötland låg i riskzonen för stress- och ångestrelaterad problematik, enligt preliminära resultat.

Hårstrån ska avslöja stressen på iva

Arbetsmiljö

Forskare vid Linköpings universitet ska ta hårprover från personalen på en intensivvårdsavdelning för att mäta nivåerna av stresshormonet kortisol – som sparas i stråna – och därmed kartlägga stressnivån under pandemin.

Fördjupning

”Vi har haft ett rent helvete”

Arbetsmiljö

Det politiska beslutet att Blekinge skulle bedriva gynekologisk tumörkirurgi har blivit kärnan till en omfattande konflikt. Dramatiska uppsägningar, en uppgörelse mellan regionen och Läkarförbundet, brev till chefer och politiker från olika läkargrupperingar och patienter som kommit till skada är exempel på det kaos som pågår.

”Psykisk ohälsa går under radarn i svensk diabetesvård”