Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Alarm kräver identitetsskydd

Publicerad: 8 juli 2016, 12:28

Henrik Johans­son, tidigare ord­förande Alarm Ambulans­förbun­det.

Foto: Pax Engström Nyström

Ambulansförbundet, Alarm, har lyft frågan om säkerheten i jobbet till den högsta politiska dagordningen. Med den medvinden ska facket nu driva kravet om identitetsskydd.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Under en längre tid har Alarm försökt få upp frågan om ambulanspersonals säkerhet på den politiska dagordningen.

– Vi knackade på dörrar och tjatade på politiker. Vi har blivit lite hånade av andra fackförbund, berättar Henrik Johansson, utredare på Alarm och förbundets tidigare ordförande.

Men nu har de fått politisk medvind: Hittills under Almedalsveckan har tre partiledare tagit upp frågan om ambulanspersonals säkerhet. Statsminister Stefan Löfven (S) har lovat att regeringen ska se över straffsatserna för attacker mot blåljuspersonal. Centerledaren Annie Lööf krävde ett starkare skydd för personalen och strängare straff för dem som försöker att stoppa en uttryckning genom stenkastning eller andra metoder. Även KD och SD har uppmärksammat frågan.

– Vi är väldigt glada över det här. Nu pratar man om det och har insett lägets allvar, säger Henrik Johansson.

Alarm har alltså skapat sig ett momentum, och i det kommer man att framföra ett par tydliga krav. De ska gå ut i en intern appell i facket, och sedan lyftas mer publikt. Men under Almedalsveckan har man också pratat med en del politiker för att så några frön.

Det ena kravet är att yrket får en formell säkerhetsklassificering.

– Det är otroligt viktigt att man har tjänstemannaskydd. Det gäller inte bara polis och brandmän. Vi står i skottlinjen också, säger Henrik Johansson.

Det andra kravet handlar om ett starkare skydd för individen. I dag händer det att ambulanspersonal blir hotad efter att de varit ute på exempelvis skottlossningar.

– ”Säger du något om den här skottskadan gör vi livet surt för dig och din familj”, ger Henrik Johansson som exempel på hot.

– Man fiskar fram journaler och tar reda på personuppgifter om personalen, säger han.

Alarm vill därför se ett identitetsskydd liknande det som polis och militär har, så att deras namn inte syns i till exempel journaler. I stället skulle man då använda nummerbeteckningar på personalen, om någon exempelvis skulle vilja framföra ett klagomål eller göra en anmälan.

Sedan tidigare har Alarm även krävt säkerhetsutrustning för utryckningar som är förenade med våld. Det kan handla om skyddsvästar och hjälmar med visir. Det förekommer till exempel i England och Frankrike, och aktualiseras framförallt under terrordåd, säger Henrik Johansson.

– En sak ambulanspersonalen säger är ju ”det här borde vi ha gjort tidigare”.

Inom en vecka kommer Alarm att kontakta inrikesminister Anders Ygeman (S) och justitiedepartementet för att framföra sitt krav.

Relaterat material

Straffen för attacker mot blåljuspersonal ses över

Krävde stärkt skydd för ambulanspersonal

JESPER CEDERBERG

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev