Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Äldrefrågor, jämlik vård och patientmakt i fokus

Publicerad: 6 juli 2012, 08:55

Foto: Lotta Tillström, Ulf Huett, Marcus Ericsson/Bildbyrån. Övre raden från vänster: Anne Carlsson, Anders W Jonsson, Göran Stiernstedt och Sineva Ribeiro.

Efter mer än 200 seminarier på vårdområdet är det dags att sammanfatta årets Almedalsvecka. Dagens Medicin frågade några av de flitigaste seminariedeltagarna vilken som har varit den viktigaste vårdfrågan i Visby i år och varför.


Mats Eriksson (M), ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation:

– Det har handlat mycket om att ta nationella tag i en positiv anda. Det handlar om att skapa jämlikhet i vården. Många vill se en mer jämlik vård. Det kan vi uppnå genom samverkan och att vi delar kunskap med varandra.

Anders W Jonsson (C), vice partiledare och ledamot i riksdagens socialutskott:

– Entreprenörskapet i vården. Det finns ett stort intresse för det och det har varit en av de viktigaste frågorna i Almedalen. Det handlar mycket om hur vi ska få in mer entreprenörskap inom specialistvården och utöka vårdvalet till specialistvården.

Göran Stiernstedt, direktör för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL:

– Patientcentrerad vård. Att vården utgår från patienten. Det är ett bra sätt att utveckla vården och driva vården framåt. Det är i linje med samhällsutvecklingen där individen får allt mer makt.

Eva Nilsson Bågenholm, regeringens äldresamordnare:

– Äldrefrågan. Det har varit olika delar av äldrefrågan som har varit i fokus, bland annat kvalitetsuppföljning och läkemedelsfrågor. Tillsammans har det blivit en bra blandning. Jag tror att vår satsning har bidragit till att äldrefrågorna fått mycket uppmärksamhet. Men jag tror också att vårdskandalerna i höstas har bidragit till det. Nu försöker man att göra något positivt av det. Alla har förstått hur viktiga äldrefrågorna är.

Ingrid Lennerwald (S), förste vice ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation:

– Utvecklingen på cancerområdet. Cancer är en folksjukdom som engagerar och berör väldigt många. Det var en väldigt intressant cancerdag som de regionala cancercentren anordnade.

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet:

– Äldrehälsan har varit den viktigaste frågan. Med den åldrande befolkningen vi har så måste vården jobba på ett helt annat sätt än i dag för att klara av det. Vi behöver mer av förebyggande arbete än vad vi har i dag.

Anne Carlsson, ordförande Reumatikerförbundet:

– För vår del har mycket av diskussionerna handlat om de nationella riktlinjerna. Det har också varit diskussion om en hel del forskningsfrågor. Det hör ihop med de nationella riktlinjerna där vi har diskuterat forskningens betydelse. Det har också varit mycket diskussioner om olika läkemedelsfrågor.

Relaterat material

Har vi diskuterat rätt frågor i Almedalen

Vad ska vi med riktlinjer i vården till

Två miljoner billigare när adhd-barn får tidig hjälp

Tv-sändning Almedalen 6 juli

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev