Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Äldresatsning ger resultat

Publicerad: 5 juli 2012, 17:25

ALMEDALEN. Regeringens satsning på de mest sjuka äldre har pågått i ett halvår. I Visby presenterades de första resultaten.


Regeringen har i en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beslutat att satsa 4,3 miljarder kronor på en sammanhållen vård för de mest sjuka äldre. Arbetet med satsningen leds av regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm. Under ett seminarium i Visby presenterade hon de första resultaten av satsningen.

Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik mot att det görs för få riskbedömningar i vård och omsorg. Ett av de resultat som de ansvariga för regeringens satsning lyfte fram på seminariet var att det under det senaste halvåret gjorts 100 000 riskbedömningar för fall, trycksår och undernäring. Ett annat av resultaten som presenterades var att antalet patienter med trycksår har minskat.

Men det finns många områden där det återstår mycket arbete innan några positiva resultat kan visas upp. Ett sådant är vården i livets slutskede.

– Patienter med cancer får bra palliativ vård i dag men det finns andra sjukdomar där vården i livets slutskede behöver bli bättre, till exempel kol och hjärtsvikt, sade Maj Rom, projektchef för Bättre liv för sjuka äldre på SKL.

Hon konstaterade också att 160 000 äldre över 65 år använder olämpliga läkemedel. Främst handlar det om lugnande mediciner och sömnmedel. En annan målsättning för regeringens satsning är att minska undvikbar slutenvård. I dag drabbas var femte äldre person av återinläggning inom 30 dagar från det att de har skrivits ut från sjukhus.

Alla dessa mål ska uppnås genom prestationsbaserade ersättningar till de kommuner och landsting som lyckas skapa en sammanhållen vård för de mest sjuka äldre. Pengarna betalas ut först efter att de kan visa upp lyckade resultat.

De förbättringar när det gäller bland annat riskbedömningar och trycksår som redan kan ses är ett resultat av att många kommuner och landsting nu har kommit igång med sitt arbete.

– Alla vet att om det inte blir några resultat så blir det inga pengar. Jag är överväldigad när jag ser gensvaret. Det kryllar av aktiviteter i hela landet, sade äldreminister Maria Larsson (KD) på seminariet i Visby.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev