Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Äldrevård i skymundan

Publicerad: 4 juli 2013, 13:18

Foto: Photos.com

Äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm är som vanligt aktiv under Almedalsveckan. Men det är inte hennes fråga som står mest i fokus i år.


Konsultfirman KPMG stod bakom torsdagens seminarium om en, vid det här   laget, nästan klassisk frågeställning: Hur ska landsting och kommuner   blir bättre på samverkan? Eva Nilsson Bågenholm var en av   paneldeltagarna.

Det här har man ju pratat om sedan Jesus gick i kortbyxor. Varför är det så svårt att komma åt?

–      Egentligen är det inte så konstigt. Staffan Werme (kommunalråd i Örebro, också i panelen reds anm) tog upp ett bra exempel: Det räcker med att gå till två avdelningar intill varandra på samma äldreboende och be dem att dela resurser och personal för att det ska bli svårt. Klart det blir det i stor skala också.

Hur ska man göra då?

–      Vi behöver minimera gränserna mellan kommuner och landsting. Det går inte att ta bort dem helt, men minimera.

Ser du att det går framåt på något sätt, nu när du haft uppdraget i två och ett halvt år?

–      Ja. Nu har alla län en fast struktur för samarbete mellan kommuner och landsting om de mest sjuka äldre. Och i Sörmland finns en gemensam politisk nämnd – det blir spännande att se vad det leder till.

Du nämnde ett annat tecken på framsteg för de sköraste patienterna under debatten, nämligen att förskrivningen av läkemedel som är olämpliga för äldre har brutit kurvan och nu sjunker.

–      Ja. Det går nästan inte att överskatta vikten av att visa upp hur det ser ut offentligt som vi kan göra med de här siffrorna. De olämpliga läkemedlen sjunker i hela landet, från 3,5 procent mindre i Västra Götaland till 15 procent mindre i Blekinge.

Annars har det inte varit lika mycket schvung i äldrefrågan i Almedalen i år.

– Nej absolut inte. Den stora frågan i år har varit personcentrerad vård och patientmakt. Jag tycker att det är jätteroligt.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev