torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Begreppet AI är väldigt infekterat”

Publicerad: 1 juli 2019, 12:00

Att implementera AI i den kliniska verksamheten kräver flera steg och det är ofta i det röda fältet problemet uppstår.

Foto: Linda Berglund

Nationell struktur, utbildning och finansiering. Det är tre av de saker som efterlyses för att artificiell intelligens, AI, ska kunna generera verklig patientnytta.


Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Panelen vid East Swedens seminarium i Almedalen var rörande eniga om att det finns områden där AI slår människan, men att steget till verklig patientnytta på bred front fortfarande är en bit bort. Bland annat efterlystes en samordning på nationell nivå för att komma upp i tillräckligt stora datamängder och system som är helt integrerade för att överhuvudtaget användas av professionerna. Finansieringen kan inte heller ligga på varje klinik.

Johan Henriksson, tillträdande verksamhetsområdeschef för bilddiagnostik på Södersjukhuset, säger att begreppet AI måste avdramatiseras.
– Begreppet AI är väldigt infekterat i dag. Det behöver avdramatiseras och för att göra det måste vi se till att det funkar i klinisk praxis och vara helt integrerat. Jag ska inte behöva flytta på mig till en annan apparat och behöva tänka på att jag ska använda AI-stödet.

Men för att komma dit krävs också att professionerna får vara med och utveckla systemen och att det inte enbart sker i slutna forskningsmiljöer. Och för det krävs utbildning hos användarna.

– Ett av huvudproblemen är att vi inte har de tekniska kunskaperna om vad AI kan hjälpa oss med. VI behöver utbildning i vilka möjligheter som finns innan vi kan säga vad vi behöver hjälp med, säger Mischa Woisetschläger, överläkare vid röntgenkliniken i region Östergötland och fick medhåll av Anna Bodén, biträdande verksamhetschef i klinisk patologi.

– Det är en hel del jobb som ska göras och det gäller att skapa tid till det, samtidigt som vi ibland har svårt att leverera provsvar i tid. Det behövs en långsiktig strategi på nationell nivå.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev