Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Billigare när adhd-barn får tidig hjälp

Publicerad: 6 juli 2012, 04:00

Samhällskostnaden för ett barn med adhd blir 5,5 miljoner kronor om skolan och andra instanser gör allt rätt. Gör de fel blir summan 2 miljoner högre. I Almedalen diskuteras i dag kl 12.15 "Vad för ett barn med psykisk ohälsa kosta?".


Länge har det i allmänna ordalag sagts att tidiga insatser för barn och unga med störningar är samhällsekonomiskt lönsamma. Nu finns det en metod för att räkna på hur olika handlingsalternativ slår i en enskild kommun eller ett landsting och den beskrivs på ett seminarium i Almedalen.

Metoden lanseras av Psynk, ett projekt för synkronisering av samhällets insatser för barn och unga med psykisk ohälsa inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
– Sätter man in tidiga insatser för ett barn med adhd, som till exempel att BVC ger en mamma som uteblir från ett besök ett extra hembesök, blir samhällets totala insatser mindre, säger projektchefen Ing-Marie Wieselgren, Sveriges Kommuner och Landsting.

Oftare på barnakuten
Väljer BVC, förskolan, skolan och psykiatrin att bara vänta och se om barnets problem växer bort ökar notan fram till 18 års ålder med två miljoner kronor.
– När det sedan blivit riktigt stökigt måste skolan sätta in mycket personal, polisen måste kanske komma hem med den unge berusad och socialtjänsten göra utredningar. Då kommer de stora kostnaderna, säger Ing-Marie Wieselgren.

Kartläggningen visar också att barnen med adhd innebär en stor belastning för den vanliga sjukvården. De är oftare på barnakuten än andra barn.
– De har ramlat, slagit sig, brutit armen eller svalt en legobit, berättar Ing-Marie Wieselgren.

Guide delas ut på seminariet
Projektet Psynk ger nu ut en guide för hur kommuner och landsting ska sätta in tidiga insatser för barn och unga med psykiska störningar. Guiden kallas Vänta inte. En guide för investeringar i tidiga insatser för barn och unga. Den delas ut vid seminariet Vad får ett barn med psykiskt ohälsa kosta?” som arrangeras av brukarorganisationen Attention.

Arbetsmetoden utvecklas också vidare tillsammans med bland andra Norrköpings kommun och Landstinget i Östergötland.

Ett ”normalt” barn kostar samhället i genomsnitt 3,5 miljoner kronor upp till 18 år. Då ingår även bland annat föräldraförsäkringen.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev