Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Cancervård kan centraliseras

Publicerad: 4 juli 2012, 13:40

Foto: Samuel Åsgård. Från vänster: Stefan Bergh, Cancerfonden, Pernilla Dahm-Kähler, överläkare, Mats Eriksson(M), SKL:s sjukvårdsdelegation, Marie-Louise Forsberg-Fransson(S), landstingsråd och Anders Thulin, projektledare på SKL.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill att cancervården ska bli mer centraliserad för bättre resultat. Men skeptikerna var inte övertygade när frågan diskuterades i Visby.


Cancervård för livet – nära bra men borta räddningen? var rubriken för ett av seminarierna under Almedalsveckans cancerdag. Diskussionen handlade om nivåstrukturering. Panelen diskuterade vilken nivå som är rätt för cancerbehandling och hur besluten om vilken som är rätt nivå ska tas.

– Alla cancerpatienter behöver vård på ett lokalt plan. Men i vissa fall behövs det även vård på ett regionalt plan och i några fall även på ett regionövergripande plan. Alla de här nivåerna har viktiga funktioner att fylla. Men man ska inte utveckla vård för alla ovanliga cancerformer på alla dessa nivåer, sade Anders Thulin från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Han leder en utredning inom SKL om nivåstrukturering av cancervården. I september 2013 ska utredningen presentera sitt resultat. Utredningen kommer att föreslå på vilken nivå olika typer av cancerbehandling bör ske. Den kommer även att peka ut enskilda sjukhus och kliniker dit behandlingen av vissa cancertyper bör centraliseras. Utredningen har i ett första steg börjat studera hur vården av sarkom, matstrupscancer, äggstockscancer och peniscancer skulle kunna centraliseras.

Men att ytterligare centralisera cancervården i Sverige är inte okontroversiellt. Flera skeptiker uttryckte oro över utvecklingen under diskussionen.

– Vi är redan rätt centraliserade som det är i cancervården i Sverige. Vi ska organisera sjukvården utifrån de resultat vi har i Sverige som vi kan se i öppna jämförelser. Det viktigaste är inte att titta på hur många patienter ett sjukhus opererar utan på hur det går för de patienter som opereras, sade Thomas Troëng, chefläkare i Landstinget i Blekinge.

Arbetet för en ökad centralisering fick dock fullt stöd från Cancerfondens generalsekreterare Stefan Bergh och från Mats Eriksson (M) som är ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation.

Relaterat material

Vad är viktigast för cancerpatienterna?

Tv-sändning Almedalen 3 juli

Danmark använder mer cancerläkemedel

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev