Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Catfight” befaras om den högspecialiserade vården

Publicerad: 3 juli 2019, 13:42

Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy modererade panel om högspecialiserad vård med regionråd Ella Bohlin (KD), Stockholm, Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Lönnberg, ordförande i Life science samverkansrådet, spetspatienten Peter Carstedt och Annika Tibell, biträdande sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Foto: Katarina Ekspong

Ett geopolitiskt schackrande. Kohandel. Dragkamp. Catfight! Eller det mildare ordvalet: utmanande. Så befaras arbetet med nivåstruktureringen till högspecialiserad vård att bli.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion StockholmHögspecialiserad vårdSocialstyrelsen

Seminariet började med en lugn introduktion av Björn Zoëga, relativt ny sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. På moderator Christina Kennedys fråga om vad den högspecialiserade vården och nya nivåstruktureringen kommer att innebära för Karolinska svarade han ändå först.

– Ja, det blir en dragkamp.

Sedan sa han att det betyder mycket för sjukhuset men mest för patienterna. Och om den ”dragkamp” mellan de sju universitetssjukhusen som då kan vänta sa han:

– Jag hoppas man bygger detta på fakta och resultat.

Karolinskas biträdande sjukhusdirektör Annika Tibell målade upp bilden av en ändrad vårdkarta i Sverige och beskrev processen att vaska fram vilket universitetssjukhus som ska göra vad med seminariets mildaste ordalag:

– Det är utmanande för relationen mellan universitetssjukhusen. Men vi måste hålla ihop. Men det riskerar att dra oss åt andra hållet.

Nivåstrukturering av vården – hur ska universitetssjukhusen tänka? hette seminariet på Vårdtorget som alla citaten i inledningen av artikeln är hämtade ifrån. Det arrangerades av Dagens Medicin Agenda och Karolinska universitetssjukhuset i Almedalen.

Det är ett gigantiskt projekt som pågår. Och det ligger högst på alla sju universitetssjukhusens agendor. Omkring 5 procent av sjukhusvården ska bli högspecialiserad mot dagens omkring 0,1 procent. Och processen går via det stora kunskapsstyrningsprojektet och deras expertgrupper i olika programområden, som Dagens Medicin tidigare skrivit om.

Enligt Annika Tibell måste sjukhusen göra sig redo inte bara för att kunna klara högspecialiserad vård utan också för att hantera reaktionerna när man ”förlorar” den.

– Det är en sorgeprocess, det vet vi på Karolinska universitetssjukhuset, sa hon och syftade bland annat på brännskadecentrum.

– Vi behöver stötta upp då, för det fortsatta samarbetets skull, sa hon.

Men förhoppningen om att processen ska bli smidig var inte så stor.

– Hjärtat bankar för Stockholm. Jag är ju från Region Stockholm, sa regionråd Ella Bohlin (KD), som sitter i den nämnd som till slut efter en lång process beslutar om tillstånden och som avgör var vården hamnar. Hur det ska gå till att få ett nationellt perspektiv i gruppen vet hon inte ännu.

– Jag är rädd för att det blir ett schackrande med geopolitisk agenda, sa Anders Lönnberg, ordförande i Life science samverkansrådet.

Spetspatienten Peter Carstedt, grundare av organisationen Mer organdonation, Mod, hade den kanske spetsigaste formuleringen när han fick frågan om hur han trodde samarbetet om fördelningen av uppdrag skulle gå och om det kommer vara patientens bästa som står i centrum för processen:

– Nej, jag tror det blir en catfight! Det är så mycket status inblandad. Och jag tror det blir kohandel.

Just det som Socialstyrelsens Thomas Lindén inte vill se:

– Varje område ska bedömas på sina egna meriter, sa han om en av grundpelarna om hur universitetssjukhusen bör tänka.

En annan löd: Det ska vara bra för patienterna.

Relaterat material

Högspecialiserad vård – så funkar det

”Kunskapsstyrningen är kidnappad”

Ett steg närmare  högspecialiserad vård

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev