söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Då kan pojkar erbjudas HPV-vaccination

Publicerad: 7 juli 2016, 10:18

Stockholms landstingsråd Ella Bohlin (KD) vill avvakta Folkhälsomyndighetens beslut om HPV-vaccination för pojkar. Foto: Scharlotte Peppare

Folkhälsomyndighetens utredning om pojkar ska erbjudas HPV-vaccination, precis som flickor, bör vara klar första halvåret 2017.

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinVaccin

Det beskedet lämnades av Anders Tegnell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, under ett seminarium arrangerat av Läkartidningen i Almedalen.

– Det gör det möjligt att ett beslut kan träda i kraft nästa årsskifte, sade Anders Tegnell.

Tidsspannet behövs för regeringsbeslut, budgetprocesser och därpå följer eventuella upphandlingar, uppgav Anders Tegnell.

I dag blir bara flickor erbjudna HPV-vaccination, trots att vaccinet skyddar mot cancerformer som även män drabbas av, som till exempel analcancer. Anders Tegnell ser det inte i nuläget som självklart att Folkhälsomyndigheten kommer fram till att det är hälsoekonomiskt rätt att även pojkar ska erbjudas vaccination. Ett alternativ kan vara att behandling rekommenderas, men inte ingår i det statliga vaccinationsprogrammet.

Tidsangivelsen lugnade både majoritet och opposition i Stockholms läns landsting, SLL, under seminariet. Landstingsrådet Ella Bohlin, (KD) och oppositionsrådet Håkan Jörnehed (V) hade tidigare i debatten snudd på funnit varandra i ett snabbspår för Stockholm.

– Vi skulle kunna gå före beslutet och genomföra det här om vi vill Ella! Och det vill vi ju Ella!, sade Håkan Jörnehed i panelen.

Han hade stöd av Katarina Johansson, ordförande för Nätverket mot cancer:

– Stockholm gå före! Gör det, de andra kommer efter. Det handlar om att rädda liv!

Ella Bohlin ville också skynda men ansåg att nationella rekommendationer är viktigt för att ge underlag och tyngd åt åtgärderna.

– Det är viktigt för att kunna stoppa myter och konspirationsteorier, sade Ella Bohlin.

Relaterat material

Åtta av tio flickor HPV-vaccinerade

Även pojkar kan få HPV-vaccin

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev