Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Dags för läkarna att ta tag i klimatfrågan

Publicerad: 1 Juli 2015, 06:24

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson hade ett medskick inför det nya miljöintresset och det var att engagera mer i frågan om antibiotikaresistens.

Foto: Charlotta Kjellberg

Läkarförbundet gör en drive för att öka läkarkårens engagemang i miljö- och klimatfrågor.


– Under hösten presenterar vi en policy för läkarnas personliga engagemang, vad de kan göra på sina sjukhus och även globalt, säger Karin Båtelson, förste vice ordförande i Läkarförbundet.

Sent på tisdagen inträffade ett smått historiskt ögonblick i Almedalen: Läkarförbundet arrangerade sitt allra första seminarium om klimat och hälsa. Ett sent uppvaknande, kan man tycka, och den beskrivningen protesterar inte Karin Båtelson emot.

Hon leder en arbetsgrupp som arbetat fram den policy som nu är ute på remiss. Några konkreta förslag kan hon därför inte presentera redan i dag.

– Men det handlar bland annat om hur vi kan arbeta mer klimatsmart på våra sjukhus och att vi måste lära oss mer om de sjukdomar som följer med ett varmare klimat, säger Karin Båtelson.

Enligt arbetsgruppen är flera landsting och regioner sedan länge på bettet med att kartlägga och förebygga risker för översvämningar och andra klimathot. Nu gäller det för läkarkåren att mer aktivt ta del i det jobbet.

Generaldirektör Johan Carlsson hade ett medskick inför det nya miljöintresset och det var att engagera mer i frågan om antibiotikaresistens. Det engagemanget går lite fram och tillbaka, sade han på seminariet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev