Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

De känner på hur patienter har det

Publicerad: 3 juli 2014, 14:45

Bild 1/3  

Foto: Lisa Blohm

Händerna skakar som om Vinnovas Daniel Forslund har Parkinsons sjukdom. Samtidigt ska han fylla i en blankett där på den fejkade vårdcentralen.


– Helt omöjligt, händerna hoppar runt. Väldigt otäckt, säger Daniel Forslund, chefsstrateg på Vinnova, när han besöker Folklabbet i Almedalen.

Vantarna som triggar i gång skakningar genom strömimpulser får han låna av Landstinget i Värmland och dess innovationsenhet Experio Pro Lab. Tillsammans med Landstinget Sörmland tar Värmland reda på hur personer med kroniska sjukdomar skulle behöva ha vården utformad för att passa dem.

– Vårdens tänkande utmanas och slutsatserna ska kunna användas när den görs tillgänglig för personer med kronisk sjukdom, säger projektledaren David Lindeby från Värmland.

Tanken är att patienterna ska vara medskapare till en förbättrad hälso- och sjukvård och arbetet stöttas med 4 miljoner kronor i år av regeringens kronikersatsning . Även Vinnova är med som finansiär av så kallade testbäddar.

Patienternas uppslag ska efter hand testas på två vårdcentraler: Kronoparken i Karlstad och City i Eskilstuna. Några färdiga lösningar finns ännu inte. Men för en patient med Parkinsons sjukdom vore det säkert lättare att tala in sina svar eller använda någon slags pekverktyg, tror Daniel Forslund.

Flera vårdgivare är inne på att ta reda på hur patienter känner det och kunskaperna ska användas när man till exempel bygger om eller bygger nytt i vården. I samma trädgård i Almedalen finns projekt från Region Gotland och Landstinget i Jönköpings län.

Utvecklingsenheten Qulturum i Jönköping testar en säng med utrustning som ger patienten möjligheter att kommunicera med personalen och med anhöriga. Sängen ska också kunna känna av om patienten springer upp och ner hela tiden, berättar utvecklingsledare Caroline Fruberg vid Qulturum.

Hos henne kan publiken också få vara med om att bli placerad i en sjukhussäng utan någon som helst information om vad som ska hända. Många trodde att det skulle bli en skön avkoppling de där 30 minuterna som experimentet gällde. Men snabbt kom oron och en känsla av att vara bortglömd. Och uttråkad, där utan mobiltelefon och klocka.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev