måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Det är inte etiskt hållbart”

Publicerad: 4 juli 2017, 12:52

Generaldirektörerna Fredrik Lennartsson, Vårdanalys, Olivia Wigzell, Socialstyrelsen och Gunilla Hult Backlund, IVO ställdes mot väggen om vårdplatsbristen av Elin Karlsson, Läkarförbundet. Foto: Pax Engström

Någon måste ta ett helhetsansvar för vårdplatsbristen. Det krävde Läkarförbundet under Almedalsveckan och varnade för att situationen gått över gränsen för vad som är etiskt hållbart.

Ämnen i artikeln:

VårdkrisenLäkarförbundetSocialstyrelsenVårdpolitik

Att vårdplatsfrågan engagerar märktes på Läkarförbundets seminarium i Visby. Panelen avbröts vid ett tillfälle av en upprörd åhörare och ömsom muttrade och ömsom applåderade publiken i det kvalmiga tältet. ”Hur löser vi vårdplatsbristen?” var rubriken för seminariet. Någon lösning utkristalliserade sig inte under den knappa timmen men väl en skarp uppmaning från Läkarförbundet.

– Någon måste ta helhetsansvaret nu. Det är inte etiskt hållbart längre att vi ska vårda vårdplatserna istället för att vårda patienterna, sade Elin Karlsson, från Läkarförbundets vårdplatsgrupp.

De som ställdes till svars och uppmanades att ta ansvar var generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Vårdanalys och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Men ingen av dem var beredd att ta det helhetsansvaret. Istället lyfte de fram vårdplatsfrågans komplexitet.

– Det här handlar om hela systemet. Vi måste fråga oss vilken hälso- och sjukvård vi ska erbjuda och i vilka former, sade Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Ivo.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell var inne på samma linje.

– Vi har varit inriktade på att hitta problemets lösning där problemet finns. Men för att lyckas lösa problemet behöver vi prata om hela hälso- och sjukvårdssystemet. Det här är en strukturfråga som manifesteras i akuta problem, sade Olivia Wigzell.

Hon tog bland annat upp kompetensförsörjningen, den kommunala sjukvården och primärvårdens förebyggande arbete som faktorer som behöver finnas med i diskussionen om vårdplatsbristen.

Även Vårdanalys generaldirektör Fredrik Lennartsson lyfte fram att det finns många aspekter av vårdplatsbristen. Han konstaterade att det vore intressant med en större helhetsanalys av frågan men kunde inte utlova att det är någonting hans myndighet kommer att ta sig an.

Myndigheternas ovilja att ta helhetsgreppet om frågan bekymrade arrangörerna från Läkarförbundet.

– Det finns en risk att man ser att det här handlar om så många olika saker att man inte gör någonting. Vi behöver ta den här frågan vidare. Vi från professionen vill vara med. Vi vill inte bara gnälla, vi vill gnälla på ett sådant sätt att det ger konkreta resultat, sade Elin Karlsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev