onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Det behövs ett välfärdslabb för policyfrågor om ny teknik”

Publicerad: 5 juli 2017, 13:56

Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL

Foto: Katarina Ekspong

Patientsäkerhet och artificiell intelligens till nytta för välfärden kontra integritet. För att lösa den komplexa motsättningen lanserades i dag idén om ett välfärdslabb för policyfrågor.

Ämnen i artikeln:

SKRStockholms läns landsting

– Invånarna är redo för den nya tekniken, näringslivet är redo men det finns strukturutmaningar som måste lösas. Vi behöver ett välfärdslabb för policyfrågor där de olika parterna möts och diskuterar till exempel etiska värderingar tillsammans. Vi måste lösa vem som är ansvarig om en AI-app inte fungerar och det leder till en vårdskada. Man kan jämföra med frågan om självkörande bilar som krockar. Vem är ansvarig?

Idén om ett välfärdslabb för policyfrågor framfördes av Patrik Sundström, programansvarig för e-hälsa på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, under ett seminarium om artificiell intelligens, AI, anordnat av Microsoft.

Tanken är att ordna en arena för att strukturerat och systematiskt diskutera policyfrågor som måste lösas om Sverige ska bli världsledande inom AI, där maskiner använder big data för att lära sig mer och mer och därmed bland annat ge beslutsstöd till både läkare och patienter.

– Vi behöver ett forum för att diskutera. Det finns många etiska frågor och det saknas inte en målkonflikt: patientsäkerhet mot sekretess. I dag pratar vi lite integritet för sig och lite patientsäkerhet för sig. Men det är där krocken uppstår vi måste mötas, sade Anna Starbrink, liberalt hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Än så länge finns dock inte några konkreta planer på att ordna ett sådant forum.

– Jag ser behovet av en arena, men det nog inte jag som ska ordna det. Landsting, kommuner och näringsliv borde vara med. Men också staten, svarar Patrik Sundström när Dagens Medicin frågar.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev