Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Detaljstyrning största problemet”

Publicerad: 4 juli 2014, 07:04

I panelen: Hans Karlsson, Hans Winberg, Stefan Jutterdal, Anne Carlsson, Heidi Stensmyren och Karin Träff Nordström. Moderator: Christina Kennedy.

Foto: Lisa Blohm

Detaljstyrning är det största problemet med ersättningssystemen i primärvården. I alla fall enligt Sfam.


”Det perfekta ersättningssystemet finns inte”. Det slog Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, fast på ett seminarium i Visby som föreningen arrangerade tillsammans med Dagens Medicin.

– Men vi måste ta till oss och lyssna på den evidens som finns om hur man skapar ett bra ersättningssystem, lade hon sedan till.

Ett bra ersättningssystem för primärvården innehåller enligt Sfam en lagom dos av ersättning per besök. Inte för hög för då prioriteras bara antalet besök och inte för låg för då försvinner drivkraften att möta patienterna. En annan nyckel är enligt Sfam att patienterna viktas på ett så rättvist sätt som möjligt.

— Man behöver vikta för ålder, vårdtyngd och socioekonomiska faktorer, sade Karin Träff Nordström.

Hon fick sedan sällskap av en panel med många tunga makthavare i svensk sjukvård. De var eniga om att dagens ersättningssystem i primärvården behöver bli bättre.  Att kompetensutveckling inte belönas tillräckligt var en av de förbättringspunkter som paneldeltagarna lyfte fram. Hans Karlsson, direktör för vård och omsorg på SKL, konstaterade att systemen ofta är felbyggda i grunden.

—Systemen har en brist på koppling till det man vill uppnå i sjukvården, sade Hans Karlsson.

Och det verkar finnas en vilja att förändra systemen från alla parter.

— Vi har fått ett system där de som ska styra är frustrerade och de som ska styras är frustrerade. Det är som helvetet. Ingen trevlig planet att bo på, sade Hans Winberg, generalsekreterare för Leading health care.

Förutom mindre detaljstyrning fanns det en punkt där de flesta av paneldeltagarna verkade vara överens. Ersättningssystemen måste fokusera mer på kvalitet och mindre på ekonomi.

– Man måste mäta mer medicinska resultat och patientupplevd kvalitet, sade Hans Karlsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev