Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Dinglande pungar i kampen mot cancer

Publicerad: 3 juli 2013, 09:55

Ung Cancers kampanj i Visby.

Foto: Lisa Blohm

”Små prosciuttoskinkor…?” gissade en man som beskådade de dinglande läderpåsar Ung Cancer hängt upp i Visby. Rätt svar är pungar, och en kampanj mot testikelcancer.


Organisationen Ung Cancer har funnits i mindre än tre år, och har fått en hel del uppmärksamhet för sitt engagemang för cancerdrabbade unga. Under onsdagen hängde föreningen upp ett par hundra egentillverkade läderpungar med frigolitkulor på strategiska platser i Visby.

– Vi lanserar i dag en ny kampanj som heter ”Kolla pungen”. Den handlar om testikelcancer, och det främsta budskapet är som det låter, att killar ska kolla pungen regelbundet. Vi berättar vad man ska klämma efter och vart man ska vända sig om man vill söka vård. Där ska det aldrig finnas någon tveksamhet, berättar projektledaren Johanna Stjärnfeldt från Ung Cancer.

– Det är viktigt att killar pratar om sexuell hälsa, att ta bort tabun kring pungen. Det ska vara som att klämma på brösten att klämma på pungar.

Ung Cancer förvånades över att testikelcancer är en så vanlig cancerform bland män mellan 16 och 30.

– Det har man liksom aldrig hört om. Varför pratar man aldrig om det? Därför ska vi göra det nu!

Överlevnaden vid testikelcancer är mycket hög. Det är ändå viktigt att upptäcka cancern i tid, framhåller Johanna Stjärnfeldt.

­– För att behandlingen ska bli så lindrig som möjligt. När det handlar om människor med cancer så handlar det ju inte bara om överlevnad.

De upphängda pungarna i Visby duger inte att känna på för att veta vad som känns normalt. Men på http://kollapungen.se/ finns en bruksanvisning för pungkoll.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev