Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Direkt från ambulans till avdelning

Publicerad: 2 juli 2012, 14:42

Foto: Samuel Åsgård. Eva Bergström Holgersson, projektansvarig för höftprocessen på Danderyds sjukhus och Torkel Kanfjäll, vårdutvecklare på ambulansföretaget Samariten.

Att skicka patienterna direkt från ambulansen till avdelningen har varit framgångsrikt på Danderyds sjukhus. Nu hoppas de att fler ska kopiera modellen.


Hittills är det strokepatienter, hjärtpatienter och höftpatienter som Danderyds sjukhus skickar direkt från ambulansen till avdelning, röntgen eller operation. Sjukhusledningen tror att det kan bli fler patientgrupper i framtiden.

– Egentligen är det bara fantasin och antalet vårdplatser som sätter gränsen för hur den här modellen kan användas, sade Stefan Jacobson, VD för Danderyds sjukhus, på det seminarium i Visby som sjukhuset anordnade för att berätta om ambulansmodellen.

Han nämnde bland annat KOL-patienter och vissa cancerpatienter som grupper som i framtiden skulle kunna få åka ambulans direkt till avdelningen. Det är patienter vars diagnoser redan är kända och som skulle kunna få bättre vård på rätt avdelning istället för på akuten.

När det gäller höftpatienter har ambulansmodellen på Danderyds sjukhus lett till att andelen höftfrakturer som opereras inom 24 timmar har ökat från 57 procent till 82 procent. För strokepatienter har tiden från dörr till behandling minskat från 65 minuter till 43 minuter.

Alla de medverkande på seminariet i Visby var överens om att detta är en modell att ta efter.

– Vi måste fundera på hur vi kan få in den här vårdkedjan på de andra akutsjukhusen i Stockholm. Det kanske borde ingå i landstingets vårdbeställning, sade Peter Lindton, chefläkare för ambulanssjukvården i Stockholm.

Landstingsrådet Anna Starbrink (FP) var inte främmande för att politikerna i Stockholms läns landsting skulle kunna kräva att ambulansmodellen används i framtidens akutsjukvård i Stockholm.

– När det finns så goda exempel på att det här fungerar är det viktigt att det sprids vidare, sade Anna Starbrink.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev