Almedalen
Direktör med privat förflutet drog folk
Publicerad: 1 juli 2014, 14:35
Ann-Sofi Lodin frågas ut. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån
När regiondirektör Ann-Sofi Lodin skulle prata ledarskap i sjukvården blev det proppfullt i Aleris tält i Almedalen.
Med ett förflutet hos de stora sjukvårdsföretagen Capio, Carema och Global Health Partner blev hon hösten 2011 regiondirektör i Västra Götland. På Dagens Medicins rykande färska maktlista avancerade hon från plats 19 till 15 och anses vara en av dem som sätter agendan i Landstingsdirektörernas förening.
Bristen på krav från politikerna på uppföljning av olika verksamheter är det mest slående i hennes summering av de tre första åren på det nya jobbet.
– Det gjorde mig mest förvånad, så är det ju inte i företagen, sade hon och konstaterade samtidigt att det är många olika mål som styr regionen.
Innan hon tackade ja till jobbet kände hon en oro för att arbeta så nära politikerna som en regiondirektör måste göra. Men det fungerar och det offentliga chefsjobbet är inte så olikt det i privata sjukvårdsföretag.
– På båda ställena gäller det att tro på verksamheten och vilja göra gott för patienterna och invånarna.
På två områden har hon tagit initiativ till förändringar av ledarskapet och det ena gäller att skapa bättre förutsättningar för chefskap på olika nivåer. Underchefer kan i dag ha uppåt 70 anställda och då kan det vara svårt att vara chef.
Ansträngningarna har också ökat för att hitta tänkbara chefer i de egna leden, regionen har 50 000 anställda. På det området har sjukhusen i Västra Götland redan kommit långt, nu gäller det för regionnivån att hänga med, berättade Ann-Sofi Lodin.
Hon tycker inte att ledarskapet i sjukvården rent allmänt är dåligt. Men det finns en del att lära av tjänsteföretagen för att åstadkomma ett större fokus på kunderna.
Aleris valde medvetet en chef som inte tidigare arbetat hos dem. Det skulle kunnat bli för kletigt, enligt pressekreterare Henrik Kennedy.
VIVIANNE SPRENGEL