fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

E-hälsa "är inte en landstingsfråga”

Publicerad: 5 juli 2016, 10:16

Foto: Samuel Åsgård

Samverkan med näringslivet är nyckeln till att lyckas med e-hälsofrågorna. Det var de flesta överens om i tisdagens e-hälsodebatt i Visby.


Flera av landets tyngsta sjukvårdspolitiker var på plats när Inera hade bjudit in till e-hälsodebatt under Almedalsveckan. Alla riksdagaspartier utom Sverigedemokraterna var representerade och enigheten var stor om mycket. Men i ett par frågor hettade det till. När politikerna fick frågan om pengar eller kvalitet är viktigast för utvecklingen av e-hälsa svarade alla kvalitet. Alla utom Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i Stockholm, som svarade pengar.

– Detta område har varit plågsamt underfinansierat. Det kostar pengar att slänga ut den gamla skiten som finns, system som byggdes innan internet fanns, sade Daniel Forslund.

Men han fick mothugg av de andra partiernas representanter.

Jag är livrädd för att bara slänga ut pengar

– Jag tror att det här handlar om strukturfrågor, jag är livrädd för att bara slänga ut pengar, sade Anders W Jonsson (C), ledamot i riksdagens socialutskott.

Den andra frågan där det hettade till var när politikerna fick frågan om de kommersiella aktörerna behöver få en viktigare roll i e-hälsoutvecklingen. Alla utom Karin Rågsjö (V), ledamot i riksdagens socialutskott, svarade ja.

– Marknaden är alltid där för att plocka russinen ur kakan, sade Karin Rågsjö.

Men den ståndpunkten fick hon inget gehör för.

– Det finns många innovatörer i näringslivet som vi måste använda oss av, sade Nina Lagh (M), oppositionslandstingsråd i Uppsala.

Även den rödgröna sidan lyfte fram vikten av samverkan med näringslivet.

– Vi måste hitta lösningar tillsammans med näringslivet. Det här är ingen landstingsfråga, sade Anders Henriksson (S), vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting.

– Om vi inte går den vägen så blir det stagnation, sade Anders Åkesson (MP), regionråd i Skåne.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev