Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

”E-hälsa är nyckeln till jämlik hälsa”

Publicerad: 1 Juli 2015, 05:08

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister, ser gärna att staten ska tag i taktpinnen i e-hälsofrågan.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) lovar att staten ska ta ledartröjan inom e-hälsa och konstaterar att satsningar inom e-hälsa behövs för att minska hälsoklyftorna.


Det var varmt, svettigt och fullsatt när sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) talade på E-hälsomyndighetens seminarium under Almedalsveckan i Visby.

– Ni som står upp behöver inte vara ledsna, sitta är det nya röka, inledde Gabriel Wikström med att konstatera för att muntra upp stämningen.

Sedan följde ett engagerat tal med temat att e-hälsa och jämlik hälsa går hand i hand.

– E-hälsa är på många sätt nyckeln till att utjämna hälsoklyftorna, sade Gabriel Wikström.

Han lyfte fram behovet av att använda ny teknik, inte minst i det förebyggande arbetet. Som exempel tog han armband som patienterna kan ha på sig som kan rapportera in olika hälsodata till vårdcentralen.

– Att kunna ge patienterna feedback med hjälp av ny teknik skulle vara en oerhörd vinning för det förebyggande arbetet, sade Gabriel Wikström.

Sjukvårdsministern utlovade sedan satsningar från regeringen och konstaterade att staten hittills har varit för passiv på e-hälsoområdet.

– Staten måste på ett tydligare sätt ta en ledartröja, sade han.

Gabriel Wikströms tal fick god respons bland de myndighetsrepresentanter som sedan deltog i ett panelsamtal. De hade också en önskelista på satsningar inom e-hälsa. Fredrik Lennartsson från Vårdanalys föreslog satsningar på beslutsstöd för vårdens professioner och Inger Andersson från Läkemedelsverket efterlyste e-hälsosatsningar på att fånga upp läkemedelsbiverkningar.  Gunilla Hult Backlund från Inspektionen för vård och omsorg betonade i stället vikten av att sjukvården måste anpassa sig till den nya tekniken.

– Det hjälper inte med nya tekniska lösningar om vi inte samtidigt utvecklar nya arbetssätt i sjukvården, sade Gunilla Hult Backlund.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev