fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Effektiv vård blir debattbränsle i år

Publicerad: 1 juli 2016, 13:00

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Förslaget om nya storregioner och Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård” väntas bli två av de hetaste ämnena på vårdområdet under årets Almedalsvecka.


En sökning på ämnet ”Vård och omsorg” ger drygt 450 träffar i årets Almedalsprogram. Som vanligt ryms myriader av olika ämnen inom dessa program­punkter. Men när Dagens Medicin ringer runt till ett tiotal av de vårdmakthavare som kommer att vara på plats under veckan utkristalliserar sig ändå några teman som många tror kommer att genomsyra veckan. Ett sådant tema är Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”, presenterad i januari.

– Göran Stiernstedts utredning kommer att färga av sig på diskussionerna under hela veckan, säger Jonas Andersson (L), regionråd i Västra Götaland.

Utredaren själv kommer att vara på plats vid flera seminarier. Han tror att utredningen har öppnat för diskussioner som det har funnits ett behov av.

– Utredningen tar upp en del kända problem. Det har funnits ett behov av att någon skulle sammanfatta de största utmaningarna för hälso- och sjukvården. Jag har aldrig varit ute och pratat med så många som den här våren, säger Göran Stiernstedt.

Inte minst tror många att utredningen kommer att leda till diskussioner om primärvården.

– Det kommer att bli samtal om primärvårdens roll och de skarpa förslag som finns för att flytta över sjukhusvård till primärvården, säger Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet.

Anna-Lena Sörenson och utskottets ordförande Emma Henriksson (KD) tror båda att diskussionerna också kommer att kretsa en del kring koncentrationen av den högspecialiserade vården. Ett ämne som hänger samman med regionfrågan, som många tror kommer att stå högt på agendan i Visby. Regeringens regionutredare presenterar sina förslag om nya regioner bara några dagar innan Almedalsveckan inleds.

– Regionförändring har inget värde i sig. Jag hoppas att vi kan lämna diskussionen om hur många och vilka regioner det ska vara och diskutera hur vi kan använda de nya regionerna för att utveckla svensk hälso- och sjukvård, säger Fredrik Lennartsson, myndighetschef för Vårdanalys.

E-hälsofrågor, jämlik vård och patientinflytande är andra frågor som många tror kommer att diskuteras flitigt i Visby. Kompetensförsörjning är ett ämne som såväl Fysioterapeuternas ordförande Stefan Jutterdal som Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Hans Karlsson, direktör för vård och omsorg på SKL tror kommer att bli viktigt under veckans samtal.

– Det kommer både att handla om hur vi ska få den kompetens vi behöver och hur vi skapar bättre villkor för att få behålla den kompetens vi har, säger Stefan Jutterdal.

Följ Dagens Medicins bevakning direkt från Visby här.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev