Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag19.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Ekholm sågar förslag om färre landsting

Publicerad: 2 juli 2014, 08:26

Anders Ekholm på Institutet för framtidsstudier tror inte på förslagen om en helt omstöpt sjukvård.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Färre landsting är ett urdåligt förslag, anser Anders Ekholm på Institutet för framtidsstudier. Nya problem skapas och förändringsarbetet stannar upp i minst tio år.


– Så mycket tid som skulle behöva ägnas åt var huvudorten ska ligga och vilka konflikter det skulle bli mellan politiker och tjänstemän från olika håll, säger Anders Ekholm, som fram till i oktober 2013 var analyschef på socialdepartementet.

I Almedalen och i övrigt ägnas mycket av den politiska diskussionen åt sådant som har ingen eller negativ påverkan på vården, anser Anders Ekholm. Hans gamla chef Göran Hägglund (KD), till exempel, vill förstatliga sjukvården och en grupp makthavare inom sjukvården ledda av Praktikertjänst vill minska antalet landsting till 6, från dagens 21.

– Detta trots att vi vet att ju större enheterna är, desto sämre är de på så gott som nästan alla variabler, som kvalitet och ekonomi, säger han.

Hopslagningar är nästan alltid en dumhet och resulterar i missnöje från personal och patienter, enligt Anders Ekholm. Dessutom ökar svårigheterna att styra verksamheten och få ut mycket och bra vård för pengarna.

Enligt amerikansk forskning har den idealiska sjukvårdshuvudmannen ett befolkningsunderlag på 200 000 invånare, berättar han. Har Sverige ett storleksproblem så är det snarare att Stockholm, Västra Götaland och Skåne är alldeles för stora.

– Stockholm har den yngsta befolkningen och högsta kostnaden per capita. Det är ett asdåligt betyg. Framför allt beror det på att de klantat till sina processer.

Enligt ditt resonemang skulle mindre landsting som till exempel Jämtland ha bra förutsättningar för en bra vård? Rapporterna därifrån om läkarbrist låter inte riktigt så.

– I just Jämtland är det så glest befolkat. Men skulle vården bli bättre för att landstinget sträckte sig ner till kusten? frågar Anders Ekholm.

Han tycker att Sverige redan har en bra organisation för att ta hand om sådan specialiserad vård som alla landsting inte kan ha själva. Han tänker då på rikssjukvårdsavtalet och de sex sjukvårdsregionerna.

– Utveckla de instrumenten i stället, är hans råd till dem som vill stöpa om landet.

Ett förstatligande av sjukvården skulle om möjligt skapa ännu större problem, tycker han.

Har du sagt det till Göran Hägglund?

– Det blev aldrig aktuellt under den tiden jag var kvar.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev