fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Enighet om behovet av ett basår

Publicerad: 1 juli 2013, 14:51

Lars-Axel Nordell (KD), riksdagsledamot, Marie-Louise Forsberg Fransson (S), landstingråd från Örebro och Barbro Westerholm (FP), riksdagsledamot, var några av dem som diskuterade läkarutbildningen i Visby.

Foto: Samuel Åsgård

Det behövs ett kliniskt basår när den nya läkarutbildningen utan AT införs. Det var alla eniga om när utbildningen diskuterades under Almedalsveckan.


Regeringens utredare Stefan Lindgren berättade om sin läkarutbildningsutredning på ett seminarium i Visby som arrangerades av Örebro universitet och Universitetssjukhuset Örebro. Därefter fick politiker, universitetsrepresentanter och företrädare för Läkarförbundet och SKL möjlighet att tycka till. De hyllade alla Stefan Lindgrens förslag och ifrågasatte varför regeringen ännu inte skickat ut det på remiss.

Stefan Lindgrens förslag innebär att läkarutbildningen blir sexårig och att AT försvinner. Han påpekade att han vill se någon form av kliniskt basår när AT försvinner. Men att utreda detta har inte ingått i hans uppdrag. Deltagarna i diskussionen i Visby var eniga om att det behövs en gemensam start på ST när den nya utbildningen införs.

– Det behövs någon form av introduktionsår med gemensamma mål oavsett vilken typ av doktor du tänker bli, sade Eva Engström, ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsdelegation.

Flera av deltagarna lyfte fram behovet av att hitta ett system som är likadant både för läkare utbildade i Sverige och för dem som kommer från andra länder.

– Det behövs eftersom hälften av de läkare som anställs i Sverige i dag är utbildade i andra länder, konstaterade Jan-Olov Höög, dekanus på Karolinska institutet.

Alla var också eniga om att den nya läkarutbildningen kommer att ställa större krav på landstingen då det blir fler verksamhetsförlagda moment än i dag. Det innebär att fler läkare kommer att behöva bli handledare för läkarkandidater.

– Det är jätteviktigt att vi satsar på att ha en bra handledarutbildning, sade Marie-Louise Forsberg- Fransson (S), landstingsstyrelsens ordförande i Örebro.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev