tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Enkät från Almedalen: Vad var det bästa i år?

Publicerad: 11 juli 2022, 09:21

SKR:s Emma Spak (till vänster) och Svenska Distriktsläkarföreningens Marina Tuutma tycker till om Almedalen 2022. Foto: Bianca Sporrong

Efter två års uppehåll var Almedalsveckan tillbaka. Men vad var egentligen det bästa? Dagens Medicin gav sig ut i Visby och tog tempen på två av årets besökare.

Ämnen i artikeln:

Almedalen Juli 2022Marina TuutmaEmma SpakDistriktsläkarföreningenLäkarförbundet

Bianca Sporrong

bianca.sporrong@dagensmedicin.se


 

Marina Tuutma hade velat ha mer prat mer om användarperspektivet. Foto: Bianca Sporrong

Enkäten gjordes innan mordet på Ing-Marie Wiselgren.

Marina Tuutma, ordförande Svenska Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Sveriges läkarförbunds förbundsstyrelse, om vad som var bäst i år:


– Jag tycker att det har varit en mycket mer balanserad bild av olika ämnen som har tagits upp. Jag tycker även att primärvårdfrågor har fått ett mycket större utrymme och det har varit mycket bra och framåtsyftande diskussioner. Det är väldigt glädjande att politiker som har varit deltagare i paneler har kunnat berätta vilka steg de har tagit för att genomföra primärvårdsreformen. Det vi är mest intresserade av att det ska bli hållbart för patienter och oss allmänläkare.

Vad hade du velat se mer av?
– Senast hade vi ett seminarium tillsammans med Distriktssjuksköterska om generalistiskt perspektiv, och jag tror att vi behöver berätta mer om vad som är våra olika kompetenser. Vad kan vi och hur kan vi egentligen bidra till en effektivare och mer patientvänlig primärvård. Det hade jag gärna sett lite mer om. 

– Sedan när det gäller den här digitaliseringsbiten är jag glad att det har pratats mer kritik om de här systemen, något som jag saknade innan pandemin. Nu ser jag en mer balanserad diskussion, naiviteten är borta om man får säga så. Men jag hade velat se mer att man pratade mer om användarperspektivet, eftersom de två viktigaste användarna av digitala system är patienterna och professioner, och tyvärr hade vissa paneler inte med ett professionsperspektiv, säger Marina Tuutma. 

Emma Spak gillar att man få träffas igen efter pandemin. Foto: Bianca Sporrong

Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, om vad som var bäst i år:


– Det är riktigt bra att det är Almedalen igen och att man får träffa och lyssna in dem man inte alltid hör. Så jag skulle säga det här tvärsektoriella, man hör något som är nytt för att man träffar nya personer och från en annan mix. Jag uppfattar att det har varit väldigt många olika teman, ibland kan man se en väldigt tydlig rödtråd. Men i år uppfattar jag, på min front, att det har varit väldigt många olika vårdfrågor. Självklart mycket kompetensförsörjning och tillgänglighet, men också hur vi ska driva life science och läkemedel. Något som kanske speglar att det är valår, det är många olika vårdfrågor på agendan. 

Vad hade du velat se mer av?
– Nej, jag tror ändå att det har varit väldigt brett kring vårdfrågorna. Jag kan inte komma på något jag saknat på rak arm. Jag tycker att man har täckt många olika ämnen på ett bra sätt. Allt från beredskapsfrågor, lärdomar från pandemin och samtidigt aktuella och frågor framåt, säger Emma Spak. 

Läs också: Flera frågor att ta vidare efter Almedalen 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev