Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Enkät från Almedalen: Viktigaste vårdfrågorna?

Publicerad: 4 juli 2014, 11:00

Vilka vårdfrågor har varit viktigast under Almedalsveckan?


Bild 1/1  

Barbro Westerholm (FP), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson

– Det har varit många diskussioner om vad som kan flyttas ut från sjukhusen ut i öppenvården. Det finns mycket att vinna på det. Men det finns ett motstånd mot detta inom professionen och inom politiken. Sedan har det också varit mycket diskussioner om New public management och hur fel det kan bli när det blir för mycket styckevis ersättning i sjukvården.

Bild 1/1  

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet

– Man har pratat mer om individen i vården och det är fler patientföreträdare som har synts i debatten än tidigare. Samtalen har handlat om hur vi kan få en mer individanpassad vård. Det har också varit diskussioner om styrningen av vården och vikten av att politikerna inte bestämmer exakt hur vården ska se ut utan använder sig av den kompetens som professionen har.

Bild 1/1  

Hans Karlsson, direktör för avdelningen för vård och omsorg på SKL

– Det har varit bra diskussioner om att ha patienten i centrum. E-hälsa är ett annat ämne som har fått mer utrymme i år. Sedan tycker jag att det var bra att det blev en diskussion om förstatligande av sjukvården efter att Göran Hägglund tog upp ämnet. Jag är ingen anhängare av den tanken men det är bra att vi får tillfälle att diskutera hur sjukvården ska vara organiserad.

Bild 1/1  

Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin

– Det vanligaste ordet jag har hört under den här veckan är kontinuitet. Det har återkommit överallt i vårddebatten. Vi har usel kontinuitet i vården i dag. Det har kommit flera intressanta förslag på hur vi kan förbättra kontinuiteten. Till exempel förslaget att återinföra patientansvarig läkare. Det vore en bra idé. Om patienten har en egen läkare så finns det goda förutsättningar att få en kontinuitet i vården.

Bild 1/1  

Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna

– Jämlik vård har varit den viktigaste frågan. Det har bland annat varit diskussioner om hur de nationella riktlinjerna fungerar i praktiken. Siffran 21 hörs på nästan varje seminarium och det blir samtal om skillnaderna mellan de 21 landstingen. Diskussionen om statlig vård har kommit upp på agendan igen. Det är en följd av att allt fler blir medvetna om de skillnader som finns mellan olika delar av landet.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev