Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Enklare sjukskrivningar bra för läkare

Publicerad: 2 juli 2013, 12:55

Sven Ohlman, Socialstyrelsen, Kjell Rautio, LO, Ove Andersson, Läkarförbundet och Ulrika Johansson, SKL, diskuterade sjukskrivningar med Försäkringskassans generaldirekör Dan Eliasson och försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Försäkringskassans satsning på en enklare sjukskrivningsprocess hyllas av Distriktsläkarföreningen, som hoppas på färre krångliga intyg och mer tid till de patienter som har störst behov.


Under våren har Försäkringskassan testat en modell som innebär att läkarna får dela in patienterna i tre grupper. Korta och mindre komplexa sjukfall, längre sjukfall utan behov av insatser och patienter som har behov av insatser och stöd. Modellen, som har testats i Jönköping och Norrköping, har nu utvärderats.

På ett seminarium i Visby presenterade Försäkringskassan resultatet av utvärderingen. Den visade att läkarnas indelning av patienterna i de allra flesta fall har varit korrekt. Både Försäkringskassan och läkarna är nöjda med hur modellen har fungerat. På seminariet i Visby deltog Distriktsläkarföreningens ordförande Ove Andersson. Enligt honom kommer den nya modellen att innebära flera fördelar för läkarna i primärvården.

– Det här reducerar behovet av dokumentation och bedömning av arbetsförmågan för patienterna i de två grupper där inga insatser ska göras, säger Ove Andersson.

Han pekar på att detta kommer att betyda att läkarna kan ägna mer tid åt patienterna i den tredje gruppen som har de största behoven. Det handlar om de patienter med längre sjukskrivningar som behöver hjälp med olika insatser för att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden.

Nu ska försöken utökas till fler städer innan det är dags att införa modellen i hela landet.

– På två till tre år sikt räknar jag med att vi kan införa detta i hela landet, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

De kommande försöken ska äga rum i Malmö och ytterligare några orter. På dessa orter ska Försäkringskassan även fortsätta att testa en modell med en snabb första kontakt mellan vården och arbetsgivaren innan Försäkringskassan kopplas in. Även denna modell välkomnas av Ove Andersson.

– Det är viktigt för mig som läkare att få en dialog med arbetsgivaren på ett tidigt stadium och få en bild av vad arbetsgivare vill göra, säger han.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev