Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Ersättningssystem hindrar ny teknik

Publicerad: 6 juli 2016, 12:41

Bild 1/2  

Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin

Ny teknik och innovationer i sjukvården stoppas av stelbenta ersättningssystem. Det konstaterade en rad tunga vårdmakthavare under ett seminarium i Visby.


Överläkaren Per-Erik Gustafsson från hjärtkliniken i Gävle inledde Dagens Medicins seminarium om ersättningssystem i vården. Han berättade om den nya tekniken för monitorering av pacemakerpatienter. Många av patienterna kan nu genomföra kontrollerna hemifrån genom att data skickas från deras pacemaker till sjukhuset. Detta har sparat in många patientbesök på hjärtkliniken. Men den digitala monitoreringen kostar pengar. Eftersom ersättningssystemet ger betalt per besök får kliniken mindre pengar när patienterna inte kommer dit.

– Vi har investerat åtta miljoner kronor i detta utan att få betalt för det. Nu vet vi inte hur vi ska finansiera det här för resten av patienterna, sade Per-Erik Gustafsson.

Under den följande paneldebatten var alla överens om att det inte är hållbart med ersättningssystem som missgynnar ny teknik som innebär förbättringar för patienterna.

– Vi måste se var vi har ersättningssystem som motverkar det vi vill ha. Vi måste bygga system med tillit som ger verksamhetscheferna förutsättningar att jobba långsiktigt, sade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Hon fick medhåll från Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd i Stockholm.

– Vi måste i dialog med vårdgivarna ge dem besked om att det är slut med detaljstyrning nu, sade han.

Regeringens life science samordnare Anders Lönnberg berättade att han sett flera exempel på när sjukvården satt stopp för ny teknik för att de har fått bättre betalt för att fortsätta med gammal sämre teknik. Han lade också en del av skulden på sjukvårdens oförmåga att se de besparingar som den nya tekniken kan innebära, även om den inte gynnas av ersättningssystemet.

– Sjukvården är inte van vid att hämta in rationaliseringsvinster, sade Anders Lönnberg.

Han var ändå överens med övriga deltagare om att ersättningsmodellerna behöver förändras mot modeller som tar större hänsyn till utfallet av sjukvården.

– Vi behöver gå mot mer episodersättningar och mindre styckesersättningar, sade Georg Engel, chef för vårdinformatik och ersättningsmodeller i Stockholms läns landsting.

Men även detta kan vara en utmaning konstaterade Anders Lönnberg och lyfte fram ny teknik för behandling av kroniker där det kan dröja länge innan de positiva resultaten visar sig.

– Det kan ta 20 år innan vi kan se att en ny metod för behandling av kroniker leder till mindre komplikationer. Så länge kan vi inte vänta innan någon får betalt, sade han.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev