Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Fincancer får mer forskningspengar

Publicerad: 3 juli 2013, 12:23

Roger Henrikssom, chef, Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland. Tommy Björk, patientföreträdare, Lungcancerföreningen Stödet. Annika Sjövall, forskare och kirurg kolorektalcancer, Karolinska Universitetssjukhuset. Jan Zedenius, Cancerfonden.

Foto: Christina Kennedy

Det är lättare att ordna glamorösa tv-galor för att samla pengar till forskning om bröst- och barncancer än lungcancer och kolorektalcancer.


”Det är coolare med tuttar än med tarmar”. Det citatet ville Roger Henriksson, chef för RCC Stockholm Gotland, inte riktigt kännas vid trots att dagens moderator Katarina Hultling, själv tidigare bröstcancerpatient, flera gånger påminde om att han sagt så i förberedande samtal.

Fulcancer och fincancer inom forskningen debatterades på onsdagen i ett seminarium arrangerat av Regionala cancercentrum i samverkan.

I skottgluggen stod Cancerfonden vars forskningsinsatser för lungcancer Roger Henriksson beskrev som halvhjärtade.

Men spetsigare än så blev inte diskussionen denna dag. Panelen var nämligen överens om många saker. Bland annat att bröstcancerföreträdares framgång i att nå medial uppmärksamhet är en god förebild för andra patientorganisationer och att det inte ska satsas mindre på forskning om exempelvis bröstcancer, utan mer på områden som lungcancer.

Dessutom påpekade Jan Zedenius, biträdande vetenskaplig sekreterare i Cancerfondens forskningsnämnd, att pengar till grundforskning i förlängningen kan göra nytta mot många sorters tumörer.

– Problemet med lungcancerforskningen är att vi får för lite ansökningar. Och det är svårt för oss att påverka. Är idéerna som kommer tillräckligt bra så kommer ”tusen blommor att blomma”, sade Jan Zedenius som menade att det inte gynnar någon att sänka kraven för projekt inom områden man ömmar för.

Han hänvisade också till att Cancerfonden tidigare satsat speciellt på forskartjänster för lungcancer men att få varit intresserade.

– Jag tror en väg framåt är att påverka universiteten att rekrytera tunga internationella forskarnamn som i sin tur drar till sig unga forskare. Det finns pengar till det nu i forskningspropositionen, sade Jan Zedenius.

Men det räcker inte att luta sig tillbaka och konstatera att för få söker, tyckte Tommy Björk, patientföreträdare från lungcancerföreningen Stödet:

– Man kan inte ge sig till tåls med det. Inom bröstcancer har man skapat en god cirkel, men inom lungcancer är det en negativ cirkel. Man behöver tänka nytt. Kanske skapa stipendier för unga onkologer till exempel.

Patientföreningarnas viktiga roll underströks av flera deltagare. Annika Sjövall, forskande kirurg inom området kolorektalcancer, konstaterade att den mediala framgången inom bröstcancer handlat om att patienterna är yngre och överlever.

Annika Sjövall menade också att det finns stor diskrepans i hur både forskningen och klinikvården ser på olika cancerformer.

– Alla tycker att det är självklart att den som har bröstcancer blir opererad av en bröstcancerkirurg. Men har man tjocktarmscancer kan man bli opererad av lite vem som helst, sade hon.

Frågan om ömma tår när cancervården ska nivåstruktureras kom också upp.

– Det är tyvärr inte nödvändigtvis patientens intresse som man har för ögonen, utan sin egen verksamhets, sade Annika Sjövall om den processen.

Hon efterlyste också ett nationellt it-stöd som enkelt kan plocka relevant data ur cancerpatientens journal istället för att inrapporteringen, som i dag, bygger på tidskrävande manuellt pappersarbete.

Debattens första spontana applåd ljöd i lokalen då Roger Henriksson berättade att RCC-cheferna skrivit till Socialstyrelsen om vikten av stöd till nya patientorganisationer.

– Det finns inte ens någon patientorganisation för pankreascancer eller levercancer och den för melanom ser vi nu ta sina första stapplande steg. Men vi skulle behöva stötta dem och ge dem anslag, sade Roger Henriksson.

Kanske är en breddning av debatten på gång. Årets Rosa bandet-gala ska för första gången omfatta cancerfrågan mer generellt, berättade Jan Zedenius vilket fick uppmuntrande nickar från både panel och publik.

Att barn- och bröstcancer har ett försprång i ämnen som är lätta för allmänheten att beröras av står dock klart. Eller som kolorektalkirurgen Annika Sjövall uttryckte det:

– Det känns inte lika naturligt att ordna galor om avföringsinkontinens och stomier.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev