Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Finländskt bränsle till dödshjälpsdebatt

Publicerad: 3 juli 2017, 11:23

Från vänster: Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott, Kjell Asplund, ordförande i Smer, Barbro Westerholm (L), ledamot i riksdagens socialutskott och Henrik Lax, initiativtagare till det finländska medborgarinitiativet.

Foto: Samuel Åsgård

I framtiden kan svenska patienter komma att åka till Finland för att få dödshjälp. Det kan bli verklighet om ett medborgarinitiativ går igenom i Finlands riksdag.


Tillsammans med fyra andra tidigare riksdagsledamöter för olika partier har den förre ledamoten Henrik Lax från Svenska folkpartiet startat ett medborgarinitiativ för att legalisera dödshjälp i Finland. De har samlat in de 50 000 namnunderskrifter som krävs för att tvinga riksdagen att ta upp frågan. Under måndagen var han inbjuden till Statens medicinsk-etiska råds seminarium om dödshjälp.

– Det är stora skaror som oroar sig för sin situation i framtiden om de skulle bli svårt sjuka. Det här skulle spara mycket oro för många människor om det genomfördes, sade Henrik Lax under seminariet i Visby.

Förslaget i det finländska medborgarinitiativet innebär att en läkare efter samråd med ytterligare en läkare ska kunna erbjuda dödshjälp. Detta ska endast vara tillåtet ”i livets slutskede då de medicinska metoderna för smärtlindring uttömts”. Läkare ska ges samvetsfrihet och ha möjlighet att avstå från att ge dödshjälp enligt förslaget.

I Sverige finns inga förslag om införande av dödshjälp. Men riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) är en av de politiker som har drivit på för att frågan ska utredas.

– I den här typen av frågor reagerar man ofta med maggropen. Det kan leda rätt. Men det kan också leda väldigt fel. Därför behöver vi en kunskapsbas att utgå ifrån, sade Barbro Westerholm under seminariet.

Men hon fick mothugg både från socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) och vice ordförande Anna-Lena Sörensson (S) som inte ansåg att det behövs någon utredning.

– Det här handlar om vad människan har för värde. Vi ser att i de länder som har detta så börjar människovärdet att ifrågasättas, sade Emma Henriksson.

Anna Lena Sörensson ansåg att fokus istället borde ligga på den palliativa vården.

– Jag tror att mycket av den oro som människor känner beror på missuppfattningar om den palliativa vården. De anser att den palliativa vården inte fungerar och att vi därför behöver dödshjälp, sade hon.

Emma Henriksson lyfte också fram risken att förtroendet för sjukvården skulle urholkas om dödshjälp tilläts.

– Sjukvårdens uppgift ska vara att hjälpa till att ta bort det lidande som gör att man inte känner att man orkar leva. Oavsett om det är fysisk eller psykisk smärta, sade Emma Henriksson.

Att förtroendet för sjukvården skulle minska om dödshjälp infördes är ingen tes som Henrik Lax delar.

– Patienternas förtroende för sjukvården har inte minskat i Holland efter att dödshjälp har införts. Det beror på att det finns en nära relation mellan patient och läkare med ett väl fungerande husläkarsystem. Den nära kontakten mellan läkare och patient som skapar förtroende är nyckeln, säger han.

Han tror att många svenska patienter skulle välja att resa till Finland om den finländska riksdagen klubbar igenom medborgarinitiativet om dödshjälp.

– Jag tror att trafiken till Finland skulle bli större än vad den är i dag till Holland och Schweiz.

Det är ännu inte klart när den finländska riksdagen kommer att behandla medborgarinitiativet om dödshjälp.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev