Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Finns stort utrymme för förbättring”

Publicerad: 3 juli 2012, 13:37

Foto: Samuel Åsgård. Elizabeth Docteur har utrett hur patientcentrerad den svenska sjukvården är.

Svensk sjukvård behöver bli bättre på att sätta patienten i centrum. Det konstaterar Myndigheten för vårdanalys i en ny rapport.


Den amerikanska vårdanalytikern Elizabeth Docteur har under våren utrett hur patientcentrerad den svenska sjukvården är.

Uppdragsgivaren har varit Myndigheten för vårdanalys. Resultaten presenterades på ett seminarium i Visby på tisdagen.

– Det finns stort utrymme för förbättring när det gäller patientcentrering i svensk vård, konstaterade Elizabeth Docteur när hon presenterade sin rapport.

Hon förvånades bland annat av att det finns så stora skillnader i kvalitén på vården mellan olika delar av landet. Det är enligt henne inte förenligt med att sätta patienten i centrum.

– Sverige har ett rykte av att vara ett land där jämlikhet mellan människor är viktigt. Jag har svårt att förena den bilden med att det är så stora skillnader mellan vården i olika delar av landet, sade Elizabeth Docteur.

Några andra punkter i hennes rapport är att det är dålig samordning mellan olika vårdgivare i Sverige och att vården är dålig på att ta hänsyn till patienternas individuella behov.

– Vårdgivarna måste börja se patienterna som verkliga människor som har kunskap att bidra med och som vill vara engagerade i sin egen vård, sade Elizabeth Docteur.

Tillsammans med medförfattaren till rapporten Angela Coulter presenterade hon sex steg för hur svensk sjukvård kan bli mer patientcentrerad. Johan Assarsson som leder den svenska patientmaktutredningen lovade att ta med sig lärdomarna från rapporten till sin utredning.

– Vi har ingen patientlagstiftning som är tydlig och pedagogisk och talar om vad patienten kan förvänta sig av vården. Det är mitt uppdrag att ta fram ett förslag till en sådan lag, sa Johan Assarsson.

Relaterat material

Hälsoekonomiska bedömningar utvärderas

Hon ska svara på hur svensk vård fungerar

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev