Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

”Fler akuthelikoptrar nödvändigt för att koncentrera specialistvården”

Publicerad: 6 juli 2016, 09:48

Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Landsting.

Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin

En utbyggnad av läkarbemannade ambulanshelikoptrar är en förutsättning för att kunna koncentrera den högspecialiserade vården på färre platser.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Den slutsatsen drog både Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL, och Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet, på ett seminarium på Dagens Medicins Vårdtorg i Almedalen.

– Det behövs för att göra vården jämbördig och effektiv, sade Hans Karlsson.

I dag finns akutsjukvård med ambulanshelikopter i Västra Götaland, Gotland, Uppsala, Värmland, Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Dalarna. Men det täcker inte hela landet. I övriga Norden är den prehospitala akutsjukvården betydligt mer utbyggd.

Helikoptrarna rycker ut vid allvarliga olyckor, hjärtstillestånd och svåra andningstillstånd. Fallen är tidskritiska. Den snabba vården direkt på skadeplatsen räddar liv. Det finns olika uppgifter om hur mycket, men 6–7 procent av livräddande betydelse är den siffra Mikael Gellerfors, medicinsk forskningschef och läkare på Svensk Luftambulans helikopter i Dalarna, presenterade på seminariet.

– Alla har rätt att kräva en trygg och säker vård. Då behövs en bättre utbyggnad av ambulanshelikoptrar, sade Jonas Andersson (L), regionråd, Västra Götalansregionen.

Ambulanshelikoptrarnas kostnadseffektivitet är en vanligt återkommande fråga. Det kostar cirka 50 000 kronor varje gång en helikopter lyfter, uppgav Jonas Andersson.

– Kostnaden motsvarar samma nivå som vid dialys. Insatserna kostar, men ger många års liv, sade Mikael Gellerfors.

I en SKL-utredning från 2012 föreslogs att hela landet skulle ha vård på vingar. Men landsting och regioner nappade inte. Värmland gick då i bräschen och tog initiativ till Svensk Luftambulans. Tidigt anslöt sig Landstinget i Dalarna och Västra Götalandsregionen. Idag har även Landstinget i Uppsala län anslutit. Deras ambition är att skapa en nationellt samordnad ambulanshelikopterverksamhet.

Frågan ligger hos regioner och landsting. Och där samspelar den med frågor om en koncentration av högspecialiserad vård och färre akutsjukhus.

– Ja, ambulanssjukvård kan hjälpa om vi ska ha färre akutsjukhus, sade Västra Götalandsregionens Jonas Andersson.

Det finns ett motstånd mot både färre akutsjukhus och koncentrationen av högspecialiserad vård på många håll i landet, konstaterade Hans Karlsson och Anna-Lena Sörenson.

Finns det ändå en risk att högspecialiserad vård genomförs, samtidigt som helikopterverksamheten inte gör det?

– Nej, det är lättare att få till stånd en samordnad helikopterverksamhet, än att enas om var och vem som ska göra viss vård. Det är ändå något positivt häftigt med helikoptrar, sade Anna-Lena Sörenson (S).

KATARINA EKSPONG

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev