Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Folkhälsomyndigheten rustar med fakta om HPV-vaccin

Publicerad: 4 juli 2017, 14:21

Anders Tegnell avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Pax Engström Nyström

Vaccinmotståndarna leder informationskriget på Google och i sociala medier. Folkhälsomyndigheten funderar därför redan på kommunikationsstrategin ifall alla pojkar snart erbjuds HPV-vaccin.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenLifHPV-vaccin

– Det är lurigare nu än tidigare, säger Anders Tegnell avdelningschef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten.

Googlar man om vaccinering hamnar vaccinkritik ofta i topp. Tittar man på Världshälsoorganisationen WHO:s pedagogiska video om vaccin på Youtube slussas man med automatik vidare till nästa Youtube-klipp med känslomässigt starka berättelser där mammor berättar att deras barn farit illa av vaccinering.

Anders Tegnell märker att behovet av trovärdig och lättillgänglig information ökar, inte bara från allt fler oroliga föräldrar utan också från vårdpersonal som träffar dessa oroliga människor.

– Stödet till skolsjuksköterskor har blivit sämre i kommunerna. Förr ringde de skolläkare och överläkare för råd. I dag saknas de, skolhälsovården har rustats ner. Därför ringer skolsjuksköterskorna direkt till oss.

I går presenterade Folkhälsomyndigheten förslaget att vaccination mot humant papillomvirus (HPV) bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar, som skydd mot cancer. Nu återstår en remissrunda och beslut av regeringen. Men Folkhälsomyndigheten förbereder sig redan.

– Hittills har vi valt att inte dementera vilseledande information direkt i sociala medier. Men korrekt information måste finnas tillgänglig. Det får inte finnas något informationsgap, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har studerat det danska exemplet där HPV-vaccineringen halverades, från 80 till 40 procent, på några veckor efter att motstånd och desinformation tog fart för några år sedan.

På ett seminarium om medielogik och vaccinmotstånd i Almedalen, arrangerat av läkemedelsbolagens branschorganisation Lif och flera läkemedelsbolag, gav Love Bonnier, grundare av kommunikationsbyrån 500, rådet att myndigheten måste informera med en personligare och mer känslomässig ton.

– Det måste vara attraktivt så att det kan spridas av andra som är engagerade i frågan i olika kanaler, sade han.

Risken är annars att vaccinmotståndarna står oemotsagda i de informationsflöden allmänheten rör sig, ansåg han.

– Vi har redan jobbat åt det hållet, med den somaliska gruppen, berättar Anders Tegnell efter seminariet.

Där letade myndigheten upp trovärdiga ambassadörer i gruppen, och gjorde dessutom mer känslomässiga videofilmer för att nå fram med information om fördelarna med barnvaccinering.

– Det är en balansgång. Trovärdigheten är viktigast. Det måste vara seriöst, det får inte bli snyftjournalistik, säger Anders Tegnell.

HPV-vaccination för flickor

2010 infördes HPV-vaccination för flickor i det allmänna vaccinationsprogrammet, som skydd mot livmoderhalscancer.

Sedan dess har kunskapen ökat om att HPV-infektioner kopplas till en rad andra cancerformer. Man uppskattar att över 300 män och över 700 kvinnor drabbas av HPV-relaterad cancer varje år.

Bland män rör det sig främst om cancer i svalg, penis och anus.

Fakta: Folkhälsomyndigheten

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev