Almedalen
”Fortbildning borde rapporteras på samma sätt som operationer”
Publicerad: 3 juli 2019, 12:24
Läkarförbundets Heidi Stensmyren fick politiskt gehör för förslaget om rapporteringskrav. Både Kristina Nilsson (S) och Camilla Waltersson Grönvall (M) ville gå vidare med frågan. Eric Wahlberg, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset var också med i panelen. Foto: Linda Berglund
Hur mycket fortbildning medarbetare har fått under året borde rapporteras på samma sätt som operationsstatistik. Det tycker Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet.
Att få till en hållbar kompetensförsörjning inom hälso- och sjukvården var temat för Sacos frukostmingel i Almedalen. Och det blev tydligt att även om svensk hälso- och sjukvårds medicinska resultat mäts på både längden och tvären så finns det inga krav på att följa upp vilken fortbildning medarbetarna får. Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren ställde frågan om huvudmännen inte borde ha samma rapporteringkrav där.
– Det finns ju krav på att man ska hänga med i nya behandlingar och metoder, men man upplever en enorm frustration när man inte har tid att göra det utan det får man göra på sin fritid. Så jag tycker att det är en bra idé att man kan ha krav på att följa upp fortbildningen, sade Kristina Nilsson.
Hon fick medhåll av utskottskollegan Camilla Waltersson Grönvall (M).
– Det är bara Sverige, Portugal och Malta i Europa som inte har krav på fortbildning. Det är ganska orimligt för en kunskapsnation som Sverige och rimligen något som politiken kan göra något åt.
Efter seminariet säger Kristina Nilsson till Dagens Medicin att hon vill titta vidare på den frågan, men att rapportering också handlar om administrationsbördan, som det sedan länge finns en diskussion om.
– Det märker jag nu när vi pratar om patientkontakt, det blir lite taggarna ut. Det vi glömmer är att vi kanske ska bort en del dokumentation som inte är ändamålsenlig längre.
Är det ett nationellt eller ett regionalt ansvar?
– Det är väl i huvudsak ett regionalt ansvar att utveckla sina dokumentationssystem. Men vi glömmer ibland att i Västernorrland där jag kommer ifrån är nästan 30 procent av sjukvården kommunal. Då har vi inte bara 21 regioner utan också 290 kommuner med system som ska kommunicera.