måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Fullsatt när Macchiariniaffären diskuterades

Publicerad: 6 juli 2016, 11:23

Bosse Lindquist, dokumentärfilmare, under Dagens Medicins Frukost-TV i Almedalen. Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin

”Det finns en hederskultur i den akademiska världen”, det sade tv-producenten Bosse Lindquist när följderna av hans dokumentär om Paolo Macchiarini diskuterades i Visby.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Länk till video

Se tv-inslag nedan

Det var fullsatt och trångt i Läkartidningens tält i Visby på seminariet som fått rubriken ”Efter Macchiarini – hur går vi vidare?” . På plats för att svara på denna fråga fanns förutom Bosse Lindquist även Karolinska institutets tillförordnade rektor Karin Dahlman-Wright och Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström. Vetenskapsrådet beviljade forskningsanslag till Paolo Macchiarini för hans forskning om plaststrupar. Något som inte skulle ha skett om någon granskat hans CV och upptäckt de felaktigheter som fanns där.

– Vi behöver utbilda våra granskare i att titta på ett CV och kontrollera de uppgifter som finns där, sade Sven Stafström.

Även Karolinska institutet har ändrat sina rutiner.

– Nu kontaktar vi referenser och gör en CV-kontroll på alla, sade Karin Dahlman-Wright.

Hon konstaterade också att den största utmaningen att arbeta med är att åstadkomma en kulturförändring så att något liknande inte kan hända igen. Något som Bosse Lindquist höll med om.

– Det finns en slags hederskultur inom den akademiska världen där man litar helt på en kollegas ord. Det gör det möjligt för den här typen av personer att komma igenom, sade Bosse Lindquist.

Paneldeltagarna såg alla fram emot slutsatserna från det dryga tiotal utredningar som granskar olika aspekter av Macchiariniaffären. Närmast väntar slutsatserna från Kjell Asplunds utredning om Karolinska Universitetssjukhusets roll och Sten Heckschers utredning om Karolinska institutets roll. De ska båda presentera sina slutsatser kring månadsskiftet augusti-september.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev