Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Gävleborg debatterar samverkan mot cancer

Publicerad: 1 juli 2013, 06:30

Hur ska sju landsting kunna samarbeta för att ge allt fler cancerpatienter bättre vård? Den frågan debatterar Landstinget Gävleborg med andra stora vårdaktörer i Almedalen.


I regeringens utredning En nationell cancerstrategi från 2009 slår man fast att en nationell samordning av cancervården är nödvändig och måste ges fastare former. Landstinget Gävleborg ingår i Uppsala-Örebroregionen där sju olika landsting med olika politiska sammansättningar ska samsas i övergripande frågor. Det är den region som innehåller flest landsting i Sverige.

Med sin debatt hoppas Landstinget Gävleborg få i gång en diskussion om bättre samverkan, berättar Staffan Gullsby, utvecklingsdirektör i landstinget.

– Regeringen har i sin utredning pekat med hela handen och slagit fast att vi måste samverka inom dessa regioner. Den här frågan bär på möjligheter med bättre struktur och kvalitet, men också risker för konflikter och låsningar. Politisk logik går ju inte alltid hand i hand med medicinsk logik, säger han.

Sedan ett och ett halvt år finns redan ett gemensamt cancercenter i Uppsala-Örebroregionen. Men nu måste alltså samarbetet bli mer konkret för att kunna anta framtidens utmaningar. Allt fler människor kommer att leva med cancer i framtiden i takt med att vi blir allt äldre och behandlingarna mot cancer effektivare.

– Det handlar både om bättre kvalitet på vården och om att hushålla med resurser. När det gäller till exempel operationer som utförs sällan kan man samla kunskapen på några få ställen. Det gör det möjligt att förkorta läkeprocesserna och vårdtiden betydligt, säger Staffan Gullsby.

Genom att diskutera den frågan utmanar man landstingens självstyre. Det kan röra sig om att ett landsting förlorar behandlingen av en viss åkomma och att patienterna därmed måste resa lite längre för att göra sina operationer.

– Det är en av utmaningarna, att föra ut detta pedagogiskt till befolkningen. Om man vet att vården blir bättre tycker man nog att det är värt att resa lite längre till sin operation.

Gävleborg har ordnat seminarier i Almedalen även tidigare år. Då har man berättat om sin verksamhet, till exempel om förbättrad tillgänglighet. Fullsatta seminarier och positiv respons gav mersmak och i år har perspektivet breddats. Bland de medverkande vid debatten om cancervård finns bland annat ledande landstingspolitiker.

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev