Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Almedalen

Genombrott för patientföreträdare

Publicerad: 2 juli 2014, 13:31

I hela 24 evenemang i Almedalen, medverkar Anders Lönnberg från Diabetesorganisationen i Sverige. Förra året i 15.


– Det är en väldig skillnad på attityderna till oss. Politikerna och landstingen har blivit mycket mer mottagliga för intryck, säger Anders Lönnberg, som även är deltidspolitiker (S) i Stockholms läns landsting.

Trångt som det är i Almedalen får intervjun göras på en parkbänk, vid Packhusplan. På vägen dit haffar exministern och affärsrådgivaren Björn Rosengren Anders Lönnberg och frågar om vinster i välfärden.  Björn Rosengren ska leda ett seminarium om riskkapital och behöver en uppdatering. De enas om att återkomma när Dagens Medicin är ute ur bilden.

I Anders Lönnbergs kalender finns uppdrag som moderator, medverkan i paneler, träffar med företag och organisationer. Plus slutna rundabordsdiskussioner som den som Praktikertjänst var värd för i början av veckan.

Han är inte ensam från patientorganisationerna om att ha fulltecknat program. Almedalens projektledare Karin Lindvall ser deras genomslag som det nyaste 2014 på vård- och omsorgsområdet. Då utgår hon från alla inplanerade seminarier och andra aktiviteter, inte från allt som sker vid sidan om.

– Ett valår har politikerna intresse av oss även som väljare. Ingen vill göra bort sig, säger Anders Lönnberg, som också är ordförande i Storstockholms diabetesförening.

Det ökade intresset för hur patienterna ser på vården och de kunskaper patientorganisationerna har upplever han ändå som äkta. För två år sedan kunde det hållas seminarier om patientmakt utan att en enda patientföreträdare var med, berättar han.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev