söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Göran Hägglund byter sida i Almedalen

Publicerad: 5 juli 2016, 11:14

Göran Hägglund som moderator i Almedalen. Foto: Pax Engström Nyström/Dagens Medicin

Almedalen är väldigt annorlunda i år. Åtminstone för en av de deltagare som har varit här många, många gånger: Göran Hägglund, tidigare socialminister och partiledare i KD.


I år är han här framför allt som moderator.

– Nu ser jag en helt annan sida av Almedalen. Jag kan prata med personer och djupdyka. Förut var jag oerhört fokuserad på en enda dag, den dag partiet hade, säger Göran Hägglund.

Då gällde 18 timmars jobb en koncentrerad dag, med tidig väckning och en strid ström av intervjuer. Göran Hägglund gestikulerar och måttar upp en sorts tunnelseende med händer och armar. I år är känslan en helt annan.  I måndags rattade han sex seminarier för Novo Nordisk räkning i samverkan med bland andra Nationella diabetesteamet. Övrig tid är det en del paneler och andra möten. Han uppskattar den mer nördiga och kunniga sidan som uppdagat sig.

– Jag tycker Almedalen ger mycket, speciellt för den som har vissa förkunskaper. Man får olika perspektiv på ett komprimerat sätt, säger Göran Hägglund när Dagens Medicin fångar honom efter en diskussion om investeringar och Life Science.

Alla skrattade högt under seminariet om hur samarbetet mellan akademin, näringslivet och sjukvården ska förbättras. Göran Hägglund har som taktik att folk ska skratta även i tunga ämnen, annars orkar de inte gå på så många seminarier lyder den bakomliggande filosofin.

– En bra moderator får andra att glänsa. Den syns inte så mycket själv, säger han.

Är det inte svårt att låta bli att säga vad du tycker?

– Jo, det är svårt att låta bli, det är det! Det är en personlighetsfråga också. Man vill förklara saker och ting, säger han.

Samtidigt ser han mycket gemensamt mellan att moderera och vara politiker.

– I politiken finns nästan aldrig några självklara beslut, utan man måste ställa frågor och lyssna in kunskaper från olika perspektiv, säger han.

Vad tycker du om dagens sjukvårdspolitik?

– Jag bekymrar mig över att ägarfrågorna tar över andra frågor om att förbättra kvaliteten i vården.

Ett inte oväntat svar av en man som numera sitter i privata vård- och omsorgsbolaget Aleris styrelse. Dessutom är han styrelseordförande i Feelgood, har regeringsuppdrag i en pensionsutredning, blir snart ordförande i Pensionsmyndigheten och är pr-konsult i bolaget Narva. Bland annat.

I övrigt uttalar han bara ett önskemål till om politiken:

– Jag skulle vilja se att sjukvården var högre upp på den politiska agendan. Det behövs.

Har Alliansen det?

– Nej. Det har inte Alliansen heller, de har fullt upp med annat.

KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev