onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Han vill se ny beroendevård

Publicerad: 7 juli 2016, 11:58

Markus Heilig, professor i psykiatri och chef för Centrum för social och affektiv neurovetenskap vid Linköpings universitet. Foto: Samuel Åsgård/Dagens Medicin

Beroendevården behöver lyssna mer på hjärnforskningen och sluta att moralisera. Det är budskapet från beroendeforskaren Markus Heilig som är på plats under Almedalsveckan.


Markus Heilig är professor i psykiatri och chef för Centrum för social och affektiv neurovetenskap vid Linköpings universitet. Han har tidigare varit forskningschef på National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism i USA. Läkarförbundet har bjudit in honom till Almedalsveckan för att samtala om hur hjärnforskningen kan förbättra beroendevården.

– Folk som sysslar med beroende lever i bubblor. De som sysslar med de sociala aspekterna av beroende och de som ägnar sig åt de biologiska instrumenten sitter i varsin bubbla. Vi måste spräcka de bubblorna och lära oss av varandra, säger Markus Heilig när Dagens Medicin träffar honom i Visby.

Han tycker att beroendevården ofta har varit för moraliserande och velat straffa missbrukarna. Detta har enligt honom bland annat resulterat i en övertro på preparat som tar bort belöningseffekten. Han tycker att buprenorfin och metadon ofta är bättre alternativ för att det är lättare att motivera patienterna att använda dem.

– Istället för att säga att ”här är ett preparat som tar bort allt det roliga” så kan du säga att ”här är ett preparat som hjälper dig att hantera din oro och ångest”, säger Markus Heilig.

Men hans väg till en bättre beroendevård handlar inte bara om läkemedel.

– Social stress är den vanligaste formen av stress för alla människor. Den aktiveras när du hamnar i en socialt utsatt beroendesituation, säger Markus Heilig.

Han berättar att forskningen visar på höga stressnivåer hos dem med beroendesjukdom och menar att beroendevården måste göra mer för att hjälpa patienterna att hantera denna stress.

– Man måste bygga upp patientens makt och självkänsla och ta in dem i ett socialt sammanhang, säger Markus Heilig.

Patienter med beroendesjukdom blir stigmatiserande och Markus Heilig tror att en väg för att bryta stigmat är att låta sjukvården få huvudansvaret för beroendevården istället för socialtjänsten.

– Många vill inte söka behandling på grund av att det är ett stigma att vända sig till socialtjänsten. Men många har inte något emot att träffa en doktor. Sjukvården är bra på att avstigmatisera och normalisera situationen, säger Markus Heilig.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev