onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Het debatt om samvetsfrihet

Publicerad: 7 juli 2017, 12:40

Lars-Arne Staxäng, Riksdagsledamot, (M), Annika Hirvonen Falk, Vice ordf justitieutskottet, (MP), Elin Karlsson, Läkarförbundets etiska kommittté, Chatrine Pålsson Ahlgren, Ledamot i Statens medicinsketiska råd, (KD) Ruth Nordström, jurist , och Mathias Tegnér, Riksdagsledamot, (S) debatterade samvetsfrihet.

Foto: Samuel Åsgård

Går det att jämföra samvetsfrihet vid abort och vid dödshjälp? Det var en av frågorna som debatterades under ett seminarium i Visby.


Under rubriken ”Samvetsfrihet – mer än en abortfråga?” bjöds det in till debatt om en av de frågor som fått mest uppmärksamhet i sjukvårdsdebatten de senaste åren. Arrangör var (G) som i Gud som är ett samarbete mellan Frälsningsarmén, Pingströrelsen och tidningen Dagen. På plats fanns juristen Ruth Nordström som har företrätt barnmorskan Ellinor Grimmark som stämde Region Jönköpings län då hon nekades anställning efter att ha förklarat att hon vägrar utföra aborter av religiösa skäl. De förlorade målet i Arbetsdomstolen och har nu gått vidare till Europadomstolen.

– I ett demokratiskt samhälle måste vi kunna respektera varandras etiska och moraliska övertygelser, sade Ruth Nordström och påpekade att rätten till samvetsfrihet är en självklarhet i de flesta europeiska länder.

Panelen som bestod av politiker från fyra riksdagspartier samt Elin Karlsson från Läkarförbundets etiska kommitté var enig om att det finns situationer där samvetsfrihet ska kunna tillämpas. Till exempel rätten att på grund av sitt samvete få vägra att bära vapen vid värnplikt. Men de flesta av paneldeltagarna tyckte att lagstadgad samvetsfrihet inte ska finnas i sjukvården.

– Jag tycker inte att samvetsfrihet hör hemma i sjukvården. I sjukvården är det patientens behov som ska styra och inte personalens personliga värderingar, sade Elin Karlsson.

Det fick Ruth Nordström att fråga hur hon ser på möjligheten till samvetsfrihet om dödshjälp skulle införas i Sverige. Elin Karlsson svarade att det är en fråga som inte är aktuell nu och som det därför inte finns någon anledning att gå in på. Moderate riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng tyckte däremot att frågorna hör ihop.

– Om vi inför dödshjälp kommer frågan om samvetsfrihet i sjukvården att ses på ett annat sätt. Då kommer möjligheten till samvetsfrihet att bli något naturligt, sade han i debatten.

Kristdemokraternas Chatrine Pålsson Ahlgren som är ledamot i Statens medicinsk etiska råd lyfte fram sitt partis perspektiv att samvetsfrihet är något som bör gå att lösa på den lokala arbetsplatsen. Men Ruth Nordström menade att detta har blivit omöjligt efter debatten om hennes klient Ellinor Grimmark och att inga landsting nu vågar anställa en barnmorska som inte utför aborter.

Syftet med debatten var att försöka lyfta samvetsfrihet i ett större perspektiv. Men diskussionen kretsade ändå mest runt abort där flera av deltagarna hävdade att aborträtten är hotad på grund av kraven på samvetsfrihet. Svårigheterna att få abort i Italien eftersom få läkare vill utföra aborter var ett exempel som nämndes.

– Det kan inte vara så att var och ens egna övertygelse alltid ska övertrumfa gemensamt fattade beslut, sade Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i justitieutskottet och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Det applåderades om vart annat under debatten av förespråkare och motståndare till samvetsfrihet och det var tydligt att frågan engagerar.

– Anledningen till att det här blir så känslosamt är att det här är ett hot mot aborträtten. Under den dryga timme vi deltar i den här debatten dör sju kvinnor på grund av en osäker abort sett till statistiken, sade Elin Karlsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev