lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Almedalen

Hon kraftsamlar ambulanssjukvården

Publicerad: 4 juli 2016, 10:30

Foto: Pax Engström Nyström

I augusti samlas ambulanssjukvården för ett nationellt samtal för första gången. Hälso- och sjukvårdsdirektören i Östergötland, Lena Lundgren, står värd.

Ämnen i artikeln:

Region ÖstergötlandLinköpings universitetFlisaAmbulanssjukvård

Det är en påtagligt nöjd Lena Lundgren som möter Dagens Medicin i Almedalen. Hittills har mötet som hålls på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping i augusti samlat 70 anmälda deltagare, där chefer inom ambulanssjukvården möter politiker och tjänstemän för att samtala om dagens och framtidens ambulanssjukvård.

– Jag är glad att få vara värd för den här första sammankomsten, säger Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Östergötland.

Mötet hålls tillsammans med ambulanssjukvårdsorganisationen Flisa och Linköpings universitet. Och det är en stor sak att ambulanssjukvården samlas nationellt. För inom den här delen av den prehospitala vården spretar det mer än på andra håll eftersom det saknas nationella strukturer.

Och det är bland annat den frågan som mötet kommer att ta upp: Vad är det för strukturer som efterfrågas? Och vad behöver man göra för att nå dit.

Varför hamnar den här sammankomsten just hos er?

– För att Östergötland ligger långt framme i utvecklingen av ambulanssjukvården. Vi har Katastrofmedicinskt centrum och de har haft ett långvarigt samarbete med ambulansentreprenörerna. Det finns många duktiga och engagerade i regionen, säger Lena Lundgren.

Samtidigt konstaterar hon att Region Östergötland inte är ensam om att ha kommit en bra bit på vägen, det har andra regioner och landsting också gjort.

– Vi ligger långt framme på olika saker. Min förhoppning när vi samlas är att vi ska sätta de goda exemplen som ny ribba för oss alla att nå upp till.

Vad är den stora utvecklingen som du ser framför dig för ambulanssjukvården?

– Att vi kan koppla på många fler mobila vårdtjänster i framtiden, mer högkvalitativ sjukvård i hemmen. Men det behövs ju en rejäl digitalisering för att nå dit. Och då behöver vi lite annat för att få till det, eftersom det finns hinder i lagstiftningen för delad patientinformation till exempel, säger Lena Lundgren.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev